wegorz_1.jpeg

Węgorz wędzony premium - 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 47,00 zł 47.00
~0.2 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Kod produktu: WE-010

Opis

Węgorz wędzony

Tradycyjnie wędzony węgorz, waga 240g-260g

Węgorza rozpoznajemy bez problemu, w przeciwieństwie do wielu innych ryb – swoją sławę zawdzięcza budowie ciała, bowiem z wyglądu przypomina węża. Najczęściej udaje się złowić okazy o długości dochodzącej do pół metra. Węgorze mają zwykle szarozielone grzbiety, jasne srebrzyste brzuchy i nie mają płetw brzusznych, co również je wyróżnia. Jako ryby wędrowne, węgorze pojawiają się w różnych wodach – najbardziej lubią muliste dno i ciepłe wody z bujną roślinnością.

Rarytas, jakim jest węgorz wędzony, to podana w smacznej postaci bomba witaminowa – jego mięso zawiera witaminę A, D i B12, a także fosfor i niacynę. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka i z powodzeniem może zastąpić mięso. Wędzenie to metoda przygotowania tej ryby, która pozwala zachować jej składniki odżywcze, wzbogacając smak mięsa aromatem dymu i przypraw. Warto dowiedzieć się więcej o technikach wędzenia węgorza, którego możesz kupić w sklepie Portside.

Dlaczego warto kupić wędzonego węgorza w Sklepie Portside?

Węgorz wędzony w skórce to jeden z najbardziej pracochłonnych wyrobów i wymaga nie lada wprawy. Podczas przygotowywania rybę obciąga się ze skóry, całość sprawia, a następnie ponownie nakłada skórę i dopiero wtedy wędzi. Pozwala to na przyprawienie bezpośrednio rybiego mięsa, wykorzystując w tym celu świeże zioła, takie jak cząber, czosnek, koper, mięta, czy majeranek. Dzięki nim smak wędzonego węgorza jest naprawdę wyjątkowy. Nic dziwnego, że otrzymuje wiele nagród na konkursach regionalnych i dedykowanych tradycyjnym wyrobom.

Kupując wędzonego węgorza w sklepie Portside masz pewność, że decydujesz się na produkt z górnej półki. Za jego przygotowanie odpowiada bowiem słynąca z tradycyjnych receptur, wykorzystująca do wędzenia oryginalną mieszanką drzew liściastych, Tradycyjna Wędzarnia Warmińska. Wszystkie wyroby tego rodzinnego przedsiębiorstwa wytwarzane są ręcznie, z najwyższej jakości składników, pozyskiwanych w zgodzie z naturą. Same ryby zaś przyprawiane są tak prosto, jak to tylko możliwe - bez jakichkolwiek chemicznych polepszaczy. 

Spróbuj węgorza wędzonego z Portside, a przekonasz się, jak smakuje prawdziwa ryba!

 Informacje o węgorzu wędzonym

  • Kategoria produktu: ryba wędzona
  • Waga: 240-260 g
  • Producent: Tradycyjna Wędzarnia Warmińska, Ryby z Kaborna
  • Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
  • Termin przydatności do spożycia: 10 dni od daty dostawy

Jak przyrządzić tradycyjnie wędzonego węgorza?

Pełnię smaku węgorz wędzony z Portside zawdzięcza technikom wędzenia i wystarczy tylko wydobyć ją z gotowego produktu, odpowiednio go serwując i wykorzystując we własnej kuchni. 

Węgorz wędzony na grzankach

Na rozgrzanej patelni opiecz z obu stron posmarowany masłem ziołowym chleb. Gotową grzankę posmaruj dowolną pastą warzywną, np. z pieczonej papryki, a na niej ułóż kawałki wędzonego węgorza. Udekoruj wierch pomidorkami, gałązką rozmarynu lub listkami bazylii.

Przepis na makaron z wędzonym węgorzem

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – wybierz ulubiony rodzaj makaronu, np. spaghetti. W rondelku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i natkę pietruszki, dorzuć świeże pomidory pokrojone w kostkę (2-3) i dopraw suszoną bazylią i ziołowym pieprzem. Gdy pomidory puszczą sok, dodaj łyżkę śmietany. Do sosu dodaj kawałki węgorza, zostaw kilka do udekorowania gotowej potrawy na talerzu. Przygotowanie sosu zajmie Ci 15 minut, a stworzysz niebanalne danie!

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl