

Opis
Turbot dziki patroszony
Świeży turbot patroszony, oczyszczony, gotowy do użycia w kuchni, waga 1 sztuki około 500 g
Turbot to jedna z najdelikatniejszych płastug i zarazem jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, warto jej zatem spróbować. Posiada bardzo smaczne, delikatne, soczyste mięso, należy do ryb średniotłustych. Turbot jest dość łatwy w obróbce i nie wymaga wielu dodatków, by smakować znakomicie. Jego atut to niewielka ilość ości, bez obaw można go podawać dzieciom i serwować wszystkim, którzy unikają ryb właśnie z tego powodu – nadmiernej liczby ości.
Turbot jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, łatwo przyswajalnego białka, cennych witamin - A, E i D oraz B12, a także składników mineralnych, takich jak: selen, fosfor, magnez, żelazo i potas.
Czym wyróżnia się turbot z Portside i dlaczego warto go spróbować?
Jako ryba dziko żyjąca, turbot sam zapewnia sobie najlepsze warunki do życia. Naturalne odżywianie i czyste wody u brzegów Portugalii sprawiają, że nasze turboty mają idealnie delikatne mięso i zadowolą nawet największych koneserów ryb. Wybierając zakupy w Portside, zapewniasz sobie bezpieczeństwo – gwarantujemy świeżość dostaw, dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ryb do podróży. Hermetyczne opakowania i wkłady chłodzące sprawiają, że turbot dotrze do Ciebie w nienaruszonym stanie i gotowy do przyrządzenia. To idealnie świeża ryba, którą możesz również zamrozić i przygotować później.
Informacje o turbocie
Kategoria produktu: świeża ryba dziko żyjąca
Patroszona: Tak
Oczyszczona z łusek: Tak
Waga: około 500 g
Miejsce połowu: Portugalia
Warunki przechowywania: od 0° C do +3° C, najniższa półka w lodówce
Można mrozić: TAK; żeby ryba zachowała świeżość, zamroź ją zaraz po otrzymaniu przesyłki
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
Wartości odżywcze w 100 g produktu wg IŻŻ
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 95 |
Wartość energetyczna (kcal) | 398 |
białko (g) | 16,5 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 2,95 |
Jak przyrządzić pysznego turbota?
Turbota można przyrządzić na wszelkie możliwe sposoby - piec, dusić, gotować, smażyć, grillować, serwować w całości. Jego wykwintne mięso nie potrzebuje zbędnej oprawy, odrobina soku z cytryny, masła ziołowego lub oliwy z oliwek w zupełności wystarczy, by cieszyć się pełnią smaku i odkrywać walory tej wyjątkowej ryby! Turbot idealnie komponuje się z owocami morza, ponieważ jest łagodny w smaku. Wyraziste małże, mule, jak również krewetki świetnie do niego pasują.
Najlepszą wersję turbota przygotujesz oczywiście z naszymi Portowymi przepisami.
Idealny turbot z piekarnika
Pieczenie pozwala zachować wartości odżywcze produktu, nie dodając do niego zbyt wiele zbędnego tłuszczu. Jak przygotować dzikiego patroszonego turbota z piekarnika najprościej i szybko? Rybę natrzyj oliwą i skrop cytryną. Dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami – niewiele trzeba, by wydobyć smak turbota. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 minut. Podawaj z lekką sałatką ze świeżych warzyw i ziemniaczkami z koperkiem.
Turbot z patelni
Przygotowanie turbota z patelni jest niezwykle proste, a daje wyjątkowy efekt! Rybę wystarczy przyprawić solą i pieprzem, delikatnie obtoczyć w mące i smażyć w całości z obu stron po 3-4 minuty – najlepszy będzie smażony na oleju z dodatkiem masła ziołowego. Wspaniale komponuje się ze zdrowymi frytkami z batatów i sałatką.
Najlepsze przepisy na turbota znajdziesz na Portside!
