Tuńczyk Yellowfin - stek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,00 zł 49.00
~0.25 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Hiszpania
Kod produktu: 7D8C-18766

Opis

Świeży stek z tuńczyka żółtopłetwego "Yellowfin", gotowy do użycia w kuchni, waga około 240-260g

Na kanapce, w sałatce, sushi czy w formie steku, tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Jego smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu mięso porównywane jest do młodej polędwicy wołowej. Nadaje się na grilla, do smażenia, pieczenia czy duszenia. Idealny jest również do sushi lub na tatar. Ryba ta, sama w sobie jest bardzo smaczna. Możesz przyrządzić ją bez dużej ilości przypraw czy innych dodatków. Najlepszą wersję tuńczyka przygotujesz oczywiście z naszymi Portowymi przepisami.

Tuńczyk to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka.

Ciekawostka: Tuńczyk to jedna z najszybszych i największych ryb - prawdziwe ferrari wśród zwierząt morskich. Porusza się z prędkością nawet do 70km/h. Ruch ma dla niego ogromne znaczenie, gdyż jego skrzela funkcjonują tylko wtedy, kiedy jest w ruchu. Dlatego tuńczyk bez przerwy się przemieszcza, nawet podczas snu.

INFORMACJE O PRODUKCIE

Kategoria produktu: świeża ryba

Patroszony: Tak

Oczyszczony z łusek: Tak

Waga: 240-260g

Miejsce połowu: Hiszpania

Warunki przechowywania: od 0° C  do +3° C, najniższa półka w lodówce

Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki

Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 454
Wartość energetyczna (kcal) 109
białko (g) 22.4
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 0.49

 *wg USDA


WSKAZÓWKI PRZYGOTOWANIA

Patelnia: 2 minuty z każdej strony
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, oprósz rybę solą i pieprzem. Smaż steki po 2 minuty z każdej strony. Tak usmażony zachowa różowy środek. Podawaj skropiony cytryną.

Piekarnik: około 20 minut
Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Pokrój ulubione warzywa i zioła. Piecz w folii, w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

PRZEPISY

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl