Tuńczyk Yellowfin - stek 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 49,00 zł 49.00
~0.25 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Hiszpania
Kod produktu: RY-016

Opis

Tuńczyk Yellowfin - stek

Świeży stek z tuńczyka żółtopłetwego "Yellowfin", gotowy do użycia w kuchni, waga około 240-260g

Tuńczyk jest jedną z najpopularniejszych ryb na świecie. Jego smaczne, czerwone, zwarte i praktycznie pozbawione tłuszczu mięso porównuje się do młodej polędwicy wołowej. Od szlachetnej wołowiny różni się jednak znacząco kalorycznością – 100 gramów tuńczyka to nieco ponad 100 kalorii, podczas gdy kawałek polędwicy o tej samej wadze pozwala na przyswojenie ponad 300. Nic dziwnego, że tak często polecany jest jako składnik posiłków dietetycznych.

Tuńczyk to źródło kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A, E, D, K, PP, B6, składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo, selen, fosfor, potas. Ryba ta posiada także sporą dawkę białka.

Dlaczego warto kupić świeży stek z tuńczyka właśnie w sklepie Portside?

Duże zainteresowanie tuńczykiem na całym świecie powoduje, że niełatwo jest trafić na rybę wysokiej jakości. W sklepie Portside masz pewność, że otrzymasz produkt najwyższej jakości. Jak to sprawdzić? Świeży, pełny smaku tuńczyk posiada łatwe do zauważenia, ciemnobrunatne przebarwienie części mięśni przykręgosłupowych. Ze względu na silne ukrwienie fragment ten zazwyczaj psuje się najszybciej. Jeżeli nie dostrzeżesz podobnego przebarwienia na swoim steku, może to znaczyć, że ryba była przechowywana zbyt długo i zdecydowano się na usunięcie tego jej elementu.

 

Informacje o steku z tuńczyka Yellowfin:

Kategoria produktu: świeża ryba

Patroszony: Tak

Oczyszczony z łusek: Tak

Waga: 240-260g

Miejsce połowu: Hiszpania

Warunki przechowywania: od 0° C  do +3° C, najniższa półka w lodówce

Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki

Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu

 

Wartości odżywcze 100 g produktu wg USDA

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 454
Wartość energetyczna (kcal) 109
białko (g) 22.4
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 0.49

 

Jak przygotować świeży stek z tuńczyka?

Tuńczyk sprawdzi się na kanapce, w sałatce, sushi czy w formie steku. Nadaje się na grilla, do smażenia, pieczenia czy duszenia. Idealny jest również surowy - do sushi lub na tatar. Nie trzeba wiele, by docenić smak tuńczyka – wystarczy odrobina soli i pieprzu, bowiem ryba ta, sama w sobie jest bardzo smaczna. Co więcej, z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący amator gotowania.

Jak usmażyć stek z tuńczyka?

Na patelni grillowej rozgrzej olej rzepakowy, oprósz rybę solą i pieprzem. Smaż steki po 2 minuty z obu strony. Tak usmażony tuńczyk zachowa różowy środek oraz pełnię smaku i aromatu. Podawaj skropiony sokiem z cytryny.

Jak przygotować świeży stek z tuńczyka z piekarnika?

Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem. Pokrój ulubione warzywa i zioła. Piecz w folii, w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut.

Klasycznie przyrządzone steki z tuńczyka są Ci już dobrze znane? Szukasz nowych smaków i niespotykanych przepisów? Zajrzyj do kulinarnych propozycji sklepu Portside, a z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Nasze przepisy na stek z tuńczyka

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl