solalemon_1.png

Sola lemon patroszona ok. 350g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 43,00 zł 43.00
~0.35 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 4 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Holandia
Kod produktu: RY-014

Opis

Sola lemon patroszona

Świeża, dzika sola lemon patroszona, oczyszczona, gotowa do użycia w kuchni, 1 szt. ma ok 350 g

Sola lemon znana jest również pod nazwą złocica. Żyje na kamienistym dnie Atlantyku, na głębokości 200 m. Z wyglądu przypomina flądrę. Jest płaska, osiąga ponad 0,5 m długości i może ważyć do 3 kg. Jej pokarmem są głównie bezkręgowce. Popularna w Europie ze względu na smaczne, delikatne, białe mięso. Sola - ryba doskonała do pieczenia, duszenia, smażenia i grillowania – to wartościowy produkt, który warto mieć na swoim talerzu!

Sola to źródło witamin A, E, D, B12, B6, składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, selen, fosfor, potas czy jod. Bogata w białko, jest dobrym zamiennikiem mięsa. Sola to również źródło tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny - hormonu szczęścia wytwarzanego przez nasz organizm. Już około 250 g ryby zapewni dzienne zapotrzebowanie na ten aminokwas.

Dlaczego warto kupić solę właśnie w sklepie Portside?

Na smak potraw z ryb wpływa wiele czynników – nie tylko sposób ich przyrządzenia. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz produkt wysokiej jakości, czyli świeżą, dziko żyjącą solę lemon, zapoznaj się z ofertą na stronie Portside!

Specjalizujemy się w dostarczaniu naszym klientom świeżych ryb, dzięki którym w domowym zaciszu można poczuć się jak w nadmorskiej tawernie. Dbamy o właściwe przechowywanie i transport naszych produktów, pakując je w próżniowe opakowania i używając specjalnych chłodzących wkładów. Szybka dostawa kurierem na terenie całej Polski pozwoli Ci cieszyć się najwyższej jakości solą lemon.

Ryba sola lemon - informacje

Kategoria produktu: świeża ryba dziko żyjąca

Patroszona: Tak

Oczyszczona z łusek: Tak

Waga: 350g

Miejsce połowu: Holandia

Warunki przechowywania: od 0° C  do +3° C, najniższa półka w lodówce

Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki

Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy

 

Wartości odżywcze w 100 g wg IŻŻ

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 83
Wartość energetyczna (kcal) 349
białko (g) 17,5
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 1,4

Jak przygotować solę patroszoną?

Sola, ryba chuda i delikatna, nie wymaga skomplikowanych przygotowań i wielu dodatków, by zaskoczyć smakiem i aromatem. Dla kulinarnych minimalistów polecamy przepisy na solę z piekarnika i jej letnią wersję pieczoną na grillu. To dwie podstawowe odsłony, które mogą zainspirować Cię do kolejnych przygód w kuchni z solą w roli głównej.

Jak przygotować solę w piekarniku?

Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut. Jeśli wolisz, by smak ryby był mniej wyrazisty, ułóż obok gałązkę rozmarynu i ulubione warzywa. Powstanie w ten sposób wartościowy obiad dla całej rodziny. 

Grillowana ryba sola – jak przygotować?

Przed położeniem na grillu solę warto zamarynować. W tym celu połącz oliwę, czosnek i natkę pietruszki oraz dopraw marynatę solą i pieprzem. Natrzyj rybę z obu stron i odstaw na godzinę go lodówki. Następnie grilluj przez około 5 minut z każdej strony. Przygotowana w ten sposób sola będzie doskonale smakować z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl