Opis
Sandacz - filet
Świeży filet z sandacza, gotowy do użycia w kuchni, waga ok. 500 g
Sandacz jest słodkowodną rybą drapieżną. Mięso sandacza ma delikatny smak i piękny, jasny kolor. Niektórzy smak sandacza określają jako maślany. Mięso tej ryby jest bardzo delikatne, jasne i niezbyt ścisłe. Z tego względu rybę najlepiej piec w piekarniku lub gotować na parze. Warto przed podaniem skropić ją cytryną.
Mięso sandacza to doskonałe źródło cennego dla organizmu białka, który jest budulcem mięśni i kości. Bogate jest również w witaminy E i A, dzięki którym skóra staje się jędrna i zdrowa, paznokcie mocne, a włosy lśnią. Ryba zawiera kwasy omega-3, które pozwalają zwalczyć "zły" cholesterol i poprawić pracę układu krążenia.
Dlaczego warto kupić filet z sandacza właśnie w sklepie Portside?
Chcemy dostarczyć naszym klientom najlepszej jakości ryby w jak najkrótszym czasie. Podczas transportu znajdują się w pakowanych próżniowo pojemnikach, a paczka wypełniona jest wkładami chłodzącymi, co gwarantuje świeżość. Dla wszystkich zainteresowanych zakupem sandacza mamy specjalną ofertę! Filet z sandacza dostępny jest w dostawie ekspresowej - złóż zamówienie do 8:00, a towar dostarczymy kolejnego dnia roboczego! Dzięki temu danie z ryby okaże się świetnym pomysłem na zaplanowaną w ostatniej chwili rodzinną uroczystość.
Informacje o filecie z sandacza
Kategoria produktu: ryba hodowlana, produkt rozmrażany
Patroszony: Tak
Oczyszczony z łusek: Tak
Waga: 500g
Miejsce połowu:
Warunki przechowywania: od 0° C do +3° C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu
Wartości odżywcze w 100 g wg USDA
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 389 |
Wartość energetyczna (kcal) | 93 |
białko (g) | 19,2 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 1,2 |
Jak przygotować filet z sandacza?
Delikatny smak sandacza doceniają również osoby, które unikają innych ryb. Dodatkowo ze względu na swoją niską kaloryczność jest chętnie wybierany przez będących na diecie i dbających o lekkostrawne posiłki. Warto włączyć go do swojego jadłospisu, ponieważ świetnie zastąpi mięso drobiowe i urozmaici codzienne posiłki. Można go przyrządzić na wiele sposobów, a przepisy posiadają zróżnicowany poziom trudności, dlatego nawet początkujący kucharze stworzą smaczne danie na rodzinny obiad. Być może zainspiruje Cię jedna z naszych propozycji?
Jak usmażyć filet z sandacza na patelni?
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, oprósz rybę solą i pieprzem. Możesz obtoczyć ją w jajku i bułce tartej albo wybrać bardziej dietetyczną wersję i jedynie oprószyć mąką. Smaż na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubioną surówką na przykład z czerwonej kapusty z dipem majonezowo-jogurtowym.
Jak przygotować filet z sandacza w piekarniku?
Masło wymieszaj z czosnkiem i ulubionymi, świeżymi ziołami. Rybę dopraw solą oraz pieprzem. Natrzyj masełkiem ziołowym. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut. Po wyjęciu serwuj z pieczonymi warzywami pokrojonymi w słupki albo opiekanymi ziemniaczkami.
Informacje o produkcie
Warunki przechowywania | od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce |
Termin przydatności do spożycia | Znajduje się na opakowaniu |
