DOSTĘPNE TYLKO ONLINE

Opis
RUMP, stek sezonowy 300g
Rump, sezonowany stek wołowy, waga 300g, gotowy do użycia w kuchni
Rump stek w Polsce znany jest również pod pojęciem steka minutowego. Tę popularna nazwę mięso zawdzięcza, jak można się spodziewać, krótkiemu czasowi jego przygotowywania. Rump stek jest wycinany z mięśnia lędźwiowego, czyli biodrówki; pomiędzy polędwicą a zrazową. Ciekawą cechą tego typu mięsa jest jego budowa. Na stek składają się aż cztery typy mięsa o różnej kruchości. W porównaniu do bardziej popularnych kawałków wołowiny, ten wykazuje się nieco większą twardością. Warto jednak wiedzieć, że świetnie sprawdza się nie tylko w formie steku, ale też jako podstawa potraw duszonych. W sklepie Rump stek dostępny w ofercie Portside to wyjątkowo esencjonalny kawałek wołowiny dzięki jej minimum 30-dniowemu sezonowaniu.
Dlaczego warto wybrać Rump stek z Portside?
Chcesz serwować bliskim wyłącznie najwyższej jakości, najzdrowsze, wolne od antybiotyków posiłki? Wybierając produkty z oferty Portside zawsze masz pewność realizacji najwyższych standardów dotyczących żywności. Do naszych klientów dostarczamy wyłącznie świeże ryby i mięso ze sprawdzonych źródeł. Każdy produkt traktujemy z szacunkiem, na który zasługuje. Rump stek z Portside swoją wyjątkowość zawdzięcza także sezonowaniu na sucho, dzięki któremu mięso staje się bardziej aromatyczne, esencjonalne i kruche. Zamów i przekonaj się na własnych kubkach smakowych!
Informacje o steku wołowym z antrykotu:
Kategoria produktu: stek sezonowany na sucho, min. 30 dni
Rodzaj: mięso sezonowane
Średnia waga: 300g
Warunki przechowywania: od 0° C do +5° C, najniższa półka w lodówce
Można mrozić: TAK
Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu
Jak przyrządzić stek jednominutowy?
Rump stek w podstawowej formie przygotowuje się podobnie do innych kawałków wołowiny, ale ważną różnicę stanowi tutaj czas smażenia. Mięso należy wyjąć z lodówki na około godzinę przed planowanym posiłkiem. Gdy już zyska nieco wyższą temperaturę, trzeba je osuszyć i wrzucić na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Steki jednominutowe lepiej doprawić dopiero po usmażeniu, żeby mieć pewność, że sól nie utwardzi mięsa. Rump stek warto serwować z sosem z intensywnym w smaku sosem, np. bbq.
Jak jeszcze można podać Rump stek?
Wołowina z odcinka lędźwiowego świetnie sprawdzi się do potraw duszonych. Warto spróbować wykorzystać ją do klasycznych bitek w sosie własnym, roladek gotowanych na wolnym ogniu (zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniem), czy wyszukanych potraw gulaszowych, jak boeuf bourguignon lub boeuf Stroganow.
