

Opis
Pstrąg wędzony
Tradycyjnie wędzony pstrąg, waga około 500g
Pstrąg, bardzo popularna ryba lubiąca zimne wody kamienistych rzek, potoków i jezior, często gości na polskich stołach – choć naturalnie występował w Azji i Ameryce Północnej, spotkamy go już na wszystkich kontynentach. Jest wspaniałym pomysłem na obiad w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej, ale równie dobrze sprawdza się w wersji wędzonej – na kanapki, jako przekąska czy jako pasta.
Odpowiednio wędzony pstrąg, zachowuje wszystkie swoje dobroczynne właściwości, a zyskuje wyjątkowy dymny aromat i piękny wygląd. To znana i lubiana alternatywa dla drobiu – zawiera o wiele więcej cennych składników mineralnych, a przy tym ma chude mięso bogate w białko. Znajdziemy w nim witaminy A, D i E, fosfor, selen, potas, żelazo, wapń i magnez. Jego lekkostrawne mięso jest bogate w kwasy omega-3, białko i witaminy, dlatego cieszy się takim powodzeniem.
Dlaczego warto kupić pstrąga wędzonego w sklepie Portside?
Pstrąg to sztandarowy produkt Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej, ryba pozyskana z ich własnej, rodzinnej hodowli, z której powędruje prosto na Twój talerz. Jego mięso jest delikatnie solone i niezwykle soczyste, pozbawiony zbędnych polepszaczy. Właśnie ze względu na prosty proces przygotowania, świeżość i niepowtarzalne walory smakowe zdecydowaliśmy o dołączeniu do naszej oferty właśnie wędzonego pstrąga z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej.
Tradycyjna Wędzarnia Warmińska to rodzinna firma, która oferuje produkty z pieca wędzarniczego opalanego oryginalną mieszanką drzew liściastych. W taki sposób przyrządzano ryby jeszcze przed setkami lat - a warto wiedzieć, że solenie i wędzenie stanowią jedną z najstarszych form konserwacji pokarmu. Oczywiście dzisiaj ryby przygotowuje się w podobny sposób, mniej myśląc o kwestii ich przechowywania, a więcej o walorach smakowych. I tak ryby z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej mają piękną, ciemnozłotą barwę i wyjątkowo apetyczny aromat. Wszystko to całkowicie bez sztucznych dodatków.
Spróbuj pstrąga wędzonego kupionego w Portside, a poczujesz różnicę!
Informacje o pstrągu wędzonym
Kategoria produktu: ryba wędzona
Waga: około 500g
Producent: tradycyjna wędzarnia warmińska, Ryby z Kaborna
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 10 dni od daty dostawy
Jak najlepiej przyrządzić wędzonego pstrąga?
Pstrąg to pyszna, zdrowa, mało kaloryczna ryba i stosunkowo łatwo można ją kupić w Polsce. W wersji wędzonej – przygotowany przez Tradycyjną Wędzarnię Warmińską – świetnie wypadnie w roli przekąski, przystawki czy wspaniałej kolacji, która od razu nabierze wakacyjnego charakteru i odprężającego dymnego zapachu.
Najlepszego pstrąga przyrządzisz z naszymi Portowymi przepisami, które pomogą znaleźć kulinarne rybne inspiracje.
Sałatka z wędzonym pstrągiem
Pstrąg wędzony jest rybą uwielbianą jako dodatek do sałatki – nada charakteru wszystkim składnikom, które same nie są zbyt intensywne. Do przygotowania szybkiej i smacznej sałatki wystarczy kilka składników: kawałki wędzonego pstrąga (500 g), jajko ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę, liście świeżej kolendry, garść pomidorków koktajlowych, pół szklanki oliwek, posiekana cebula, sól i pieprz. Połącz składniki i podaj porcje sałatki w miseczkach z ulubionym pieczywem lub grzankami – zobaczysz, że stanie się królową każdego przyjęcia!
Tatar z wędzonego pstrąga
Alternatywą dla past i sałatek z dodatkiem wędzonego pstrąga może być znakomity rybny tatar. Drobno posiekaj dwa wędzone pstrągi, cebulę, garść ulubionych marynowanych grzybków i 3-4 ogórki konserwowe. Połącz składniki i uformuj z nich porcje, np. za pomocą pucharków do lodów lub szklanek. Każdą porcję możesz ozdobić pestkami dyni lub listkami świeżej kolendry albo pietruszki.
