
Opis
Pstrąg tęczowy - 2 sztuki
Świeży pstrąg tęczowy patroszony, oczyszczony, gotowy do użycia w kuchni 2 sztuki, 1 szt ma ok 220-250g
Pstrąg tęczowy to popularna ryba i choć naturalnie występuje głównie w Ameryce Północnej i w Azji, spotykamy go już na całym świecie dzięki zabiegom introdukcyjnym. Ulubione siedlisko pstrągów stanowią chłodne i zimne rzeki, potoki i jeziora z dobrze natlenioną, czystą wodą o żwirowatym lub kamienistym dnie. Pstrąg tęczowy należy do łososiowatych, ma silne ciało, a jego masa to średnio 12 kg.
Mięso pstrąga jest źródłem kwasów omega-3, lekkostrawnego białka, fosforu, potasu, magnezu, selenu, wapnia, witaminy D, A i B12. Zaleca się spożywanie go osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi i osteoporozą, a także będącym na diecie – to najlepsze źródło białka z niewielką liczbą kalorii.
Dlaczego warto kupić pstrąga tęczowego w Sklepie Portside?
Nasz pstrąg tęczowy pochodzi z rodzinnej hodowli w województwie lubelskim niedaleko Chełma, prowadzonej przez nas od 20 lat. Pokarmem dla ryb są tam zboża z naszych rodzinnych upraw, dzięki czemu mamy pewność, że pstrągi są zdrowe i można jeść je bezpiecznie i ze smakiem. Najwyższa jakość mięsa zależy także od świeżości ryby – pstrąga tęczowego kupionego w Portside do godziny 8:00 dostarczymy Ci kolejnego dnia roboczego! Nawet nie mieszkając nad wodą, możesz cieszyć się smakiem świeżo schwytanej ryby.
Informacje o pstrągu tęczowym
Kategoria produktu: świeża ryba
Patroszony: Tak
Oczyszczony z łusek:
Waga: 2 sztuki około 500g, 1 sztuka około 220 - 250g
Miejsce połowu: Polska, Chełm
Warunki przechowywania: od 0° C do +3° C, najniższa półka w lodówce
Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki
Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu
Wartości odżywcze w 100g produktu wg USDA
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 671 |
Wartość energetyczna (kcal) | 160 |
białko (g) | 18,6 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 9,6 |
Jak najlepiej przyrządzić pstrąga tęczowego?
Pstrąg to pyszna, zdrowa, mało kaloryczna ryba - stosunkowo łatwo można ją kupić w Polsce. Jest dość prosty w obróbce, nadaje się przede wszystkim do smażenia, pieczenia, grillowania, powolnego gotowania. Może być też duszony, świetnie sprawdza się nawet w wersji wędzonej. Tuż pod skórą pstrąga znajduje się wiele cennych witamin, dlatego też warto jeść go w wersji ze skórą, przyrządzoną na chrupko. Pstrąga tęczowego cenią sobie nie tylko wytrawni amatorzy ryb – coraz częściej pojawia się on nawet na przyjęciach weselnych jako ryba, która smakuje wszystkim i którą łatwo przygotować.
Najlepszego pstrąga przyrządzisz oczywiście z naszymi Portowymi przepisami.
Pstrąg tęczowy z grilla
Pstrąg jest rybą, która idealnie nadaje się na letni sezon grillowy. Jak najłatwiej przyrządzić pstrąga na grillu? Rybę natrzyj masłem z czosnkiem i ziołami. Dopraw solą i pieprzem, najlepiej również od wewnątrz. Grilluj 8-10 minut z każdej strony.
Pstrąg tęczowy z piekarnika
Mięso pstrąga jest chude, odżywcze i świetnie sprawdza się w daniach dietetycznych. Łatwym sposobem jego przygotowania bez nadmiaru tłuszczu jest pieczenie. Rybę natrzyj oliwą, skrop cytryną, dopraw solą oraz pieprzem również od wewnątrz. Pokrój ulubione warzywa i zioła. Piecz w folii, z dodatkiem masła w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Znajdź najlepsze przepisy na grillowane ryby z Portside!
