łosośwpieprzu_1.jpeg

Porcja łososia gravlax w pieprzu młotkowanym ok. 250g

Dostępność: brak towaru
Cena: 31,50 zł 31.50
~0.25 kg
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: CK Fish
Kod produktu: MA-002

Opis

Porcja łososia gravlax w pieprzu młotkowanym

Łosoś gravlax w pieprzu młotkowanym, porcja około 250g

Gravlax to klasyczny sposób przygotowywania surowego łososia wywodzący się z kuchni skandynawskiej. Polega na marynowaniu ryby w soli z różnymi dodatkami. Sól wyciąga z łososia wilgoć, dzięki czemu jego szlachetne mięso staje się zwarte, sprężyste i przechodzi aromatem przypraw. Proces przygotowania gravlaxa zajmuje sporo czasu – ryba powinna bowiem przebywać w specjalnej marynacie minimum 24 godziny. Jest to jednak działanie warte zachodu z kilku powodów – poza kwestiami natury smakowej, istotne wydają się również kwestie praktyczne. Macerowany łosoś dłużej zachowuje świeżość.

Warto wiedzieć, że łosoś marynowany doskonale zachowuje swoje wartości odżywcze – dużo lepiej niż ryba w formie na ciepło – pieczona, smażona, duszona, a nawet wędzona. Gravlax jest źródłem pełnowartościowego białka oraz skarbnicą kwasów omega-3, wspomagających koncentrację,  ułatwiają procesy zapamiętywania, obniżających ciśnienie oraz zły cholesterol. Ma też sporo witaminy D, o której suplementację powinniśmy dbać poza sezonem letnim, jodu oraz selenu.

Dlaczego powinieneś wybrać akurat gravlax z Portside?

Podawanie łososia w formie gravlaxu wymaga wyjątkowej jakości surowca, czyli ryby. Zamawiając produkty w Portside masz pewność, że wszystkie pochodzą ze sprawdzonych i ekologicznych źródeł. Nasz gravlax z młotkowanym pieprzem to dzieło polskiej wędzarni C.K – Fish, która ceni obie tradycyjny minimalizm wędzarniczy, czyli jak najmniej składników (bez sztucznych dodatków i chemicznych polepszaczy smaku). C.K. – Fish działa od 1999 roku, a po jej wyroby sięgają zarówno prywatni smakosze ryb, jak i przedsiębiorcy z różnych branż.

Informacje o plastrach łososia gravlax z młotkowanym pieprzem

 

Waga: około 250 g porcja

Skład: łosoś, sól, pieprz młotkowany

Producent: tradycyjna, polska wędzarnia CK - Fish

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy

Jak jeść łososia gravlax?

Gravlax to doskonały dodatek na kanapki, zwłaszcza na żytnim pieczywie na zakwasie. Warto zrównoważyć jego słoność czymś słodkim, np. śmietankowym serkiem, ale apetyczne połączenie to również gravlax i kwaśna śmietana. W Skandynawii często podawany jest jako danie obiadowe z ziemniakami. 

 

 

 

Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl