
Plastry łososia gravlax w pieprzu młotkowanym - 200g
Opis
Plastry łososia gravlax w pieprzu młotkowanym
Łosoś gravlax w pieprzu młotkowanym w plastrach, gotowy do spożycia, około 200g
Gravlax to kultowe danie kuchni skandynawskiej. Polega na długim macerowaniu (min. 24 h) płatów świeżej ryby w specjalnej aromatycznej marynacie. Dzięki użyciu soli mięso staje się niezwykle sprężyste i zachowuje swoją delikatność. Samo słowo gravlax w wolnym tłumaczeniu oznacza "pogrzebanego łososia”. Dlaczego? Średniowieczni rybacy, by przygotować tę klasyczną potrawę, zakopywali bowiem łososia w piasku (po uprzednim natarciu go solą). Tak sprawiona ryba, obmywana morskimi falami fermentowała i zamieniała się w tradycyjny, skandynawski przysmak. Na szczęście dzisiaj przyrządza się ten rarytas w bardziej higieniczny sposób.
Warto wiedzieć, że gravlax to jedna z najbardziej wartościowych pod względem składników odżywczych forma podawania łososia. Jest niezwykle zasobnym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3, pomagających obniżyć ciśnienie oraz poziom „złego” cholesterolu, usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego i zwiększających poziom serotoniny, czyli po prostu poprawiających nastrój. Ponadto gravlax z łososia ma w sobie mnóstwo innego dobra – witaminy D, selenu oraz jodu.
Gravlax – dlaczego wybrać akurat tego z Portside?
Kluczowym wyznacznikiem dobrego gravlaxa z łososia jest wykorzystanie do jego przyrządzenia najwyższej jakości składników. W Portside dokładamy wszelkich starań, by wszystkie z oferowanych przez nas produktów spełniały wymagania nawet najbardziej wymagających klientów. Dbamy nie tylko o doskonałe przyprawienie naszych rybnych wyrobów, ale też od pozyskiwanie potrzebnych do ich przyrządzenia surowców ze sprawdzonych źródeł. Wybierając ryby z Portside masz pewność, że pochodzą ze zrównoważonych połowów i nie dodano do nich żadnych zbędnych substancji.
Nasz gravlax z łososia z młotkowanym pieprzem pochodzi z polskiej wędzarni C.K – Fish. Ta działająca od 1999 roku, ceniąca tradycję firma, specjalizuje się nie tylko w wyrobach wędzarnianych, ale też różnego rodzaju rybnych przetworach i garmażu. Z jej oferty korzystają zarówno prywatni smakosze ryb, jak i przedsiębiorcy z branż gastronomicznych, czy hotelarskich.
Informacje o plastrach łososia gravlax z młotkowanym pieprzem
Kategoria produktu: ryba wędzona
Waga: około 200 g plastry
Skład: łosoś, sól, pieprz młotkowany
Producent: tradycyjna, polska wędzarnia CK - Fish
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
Jak jeść łososia gravlax?
Gravlax z łososia z młotkowanym pieprzem to doskonałe danie samo w sobie jako część śniadania lub kolacji, ale w krajach skandynawskich bardzo często podawany jest również jako danie obiadowe. Serwuje się go wtedy z młodymi ziemniaczkami. Nowe nuty smakowe gravlaxa, zwłaszcza w wersji z ostrym pieprzem, odkryć można również, komponując go z kawiorem lub kwaśną śmietaną (a najlepiej crème fraîche). Podobnie jak łosoś w innych formach, również gravlax sprawdzi się na kanapce z ciemnego pieczywa.
