Opis
Świeże małże żywe, umyte i oczyszczone, BIO, waga około 1 kg
Małże, mule pochodzenia ekologicznego - delikates o wykwintnym smaku, który cieszy się coraz większą popularnością. Są przede wszystkim zdrowe, smaczne, niskokaloryczne. Ich mięso jest bardzo delikatne, potrzebuje zatem krótkiej obróbki termicznej. Idealnie nadają się do gotowania na parze, pieczenia lub duszenia. Gotuj małże stosunkowo krótko - kilka minut, jeżeli zauważysz, że małże zaczynają się otwierać, oznacza to że są gotowe. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że mięso będzie twarde i ściemnieje. Muszle, które nie otworzyły się podczas gotowania nie nadają się do jedzenia. Najbardziej znane jest duszenie małży w białym winie z odrobiną masła i czosnku. Najlepsze małże przygotujesz oczywiście z naszymi Portowymi przepisami.
Małże są również bardzo cennym pożywieniem, zawierają spore ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminy A, D oraz witamin z grupy B, składników mineralnych takich jak: jod, selen, fluor, magnez, cynk, wapń i żelazo.
Ciekawostka: Czy wiesz w jaki sposób delikates ten jedzą prawdziwi koneserzy? Mięso pierwszej małży konsumuje się z pomocą widelca i łyżki - muszlę nabieramy łyżką, a mięso widelcem. Gdy mamy już do dyspozycji pustą muszlę, używamy jej jako szczypiec do kolejnych. Smacznego!
Jeśli gotujesz małże, pamiętaj, żeby zjadać tylko te, które się otworzą. Jeśli któraś się nie otworzy to znaczy, że jest zepsuta.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Kategoria produktu: świeże owoce morza
Waga: około 1kg
Miejsce połowu: Włochy, Holandia, Hiszpania
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 360 |
Wartość energetyczna (kcal) | 86 |
białko (g) | 14,67 |
węglowodany ogółem (g) | 3,57 |
tłuszcz (g) | 0,1 |
*wg USDA
WSKAZÓWKI PRZYGOTOWANIA
Patelnia: około 5 minut, aż wszystkie muszle otworzą się
Uduś małże w białym winie z odrobiną masła i czosnku.
PRZEPISY
Zainspiruj się - przepisy na:
Informacje o produkcie
Miejsce połowu | Włochy/Hiszpania/Holandia |
Warunki przechowywania | od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce |
Termin przydatności do spożycia | Znajduje się na opakowaniu |
