
Makrela wędzona dziko żyjąca - 350g
Opis
Makrela wędzona tusza
Makrela naturalnie wędzona tusza, około 350g
Wędzona makrela to popularna ryba, po którą często sięgamy, przygotowując kanapki, pasty czy sałatki. Nie mogło jej zabraknąć także i u nas. Pomyśleliśmy o tych, którzy cenią sobie klasyczny smak wędzonej ryby. Nasza makrela (tusza) jest wędzona na ciepło i charakteryzuje się wyrazistym smakiem i dymnym zapachem, uwielbianym przez amatorów ryb.
Makrela to tłusta ryba morska, niezbyt duża – waga dorosłego osobnika nie przekracza zwykle dwóch kilogramów, a jego długość to 30-50 cm. Makrela charakteryzuje się prążkowanym ciemnym grzbietem o stalowoszarym odcieniu i jaśniejszym, srebrzystym brzuchem.
To ryba wędrowna występuje we wszystkich wodach. Dzięki swojemu trybowi życia i sporej zawartości tłuszczu jest skarbnicą cennych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych Omega-3. Jest wysokokaloryczna i odżywcza i stanowi bardzo dobre źródło energii. Zawiera witaminy A, D, B12, B6, B3 i składniki mineralne, takie jak: selen, fosfor i potas, regulujący ciśnienie krwi.
Dlaczego warto wybrać makrelę wędzoną tuszę właśnie z Portside?
Nasze ryby pochodzą od sprawdzonych dostawców – nie mieszkając nad morzem czy oceanem, rzadko masz okazję zjeść rybę prosto z portu. My oferujemy Ci szybką dostawę kurierską, dzięki której spróbujesz prawdziwej świeżej ryby. Makrela wędzona tusza to produkt pochodzący z polskiej wędzarni tradycyjnej; charakteryzuje się intensywnym zapachem wędzenia na ciepło i aksamitnym mięsem o delikatnej strukturze. Spróbuj makreli z Portside, a poczujesz różnicę!
Informacje o makreli wędzonej
Kategoria produktu: ryba wędzona
Waga: około 350g
Producent: tradycyjna metoda wędzenia, polska wędzarnia CK - Fish
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 10 dni od daty dostawy
Wartości odżywcze w 100 g wg USDA:
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 937 |
Wartość energetyczna (kcal) | 242 |
białko (g) | 18.2 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 18,8 |
Jak przyrządzić makrelę wędzoną tuszę?
Kawałeczki wędzonej makreli świetnie smakują położone bezpośrednio na pieczywo lub jako przekąska, o czym doskonale wiemy. Jej mięso, choć pozornie tłuste, jest bardzo delikatne i ma maślaną strukturę, która sprawia, że makrela obok łososia jest rybą najczęściej wybieraną na śniadania, kolacje, ale i na przystawki czy przyjęcia jako element szwedzkiego stołu. Łatwo można z niej przygotować dowolną pastę, nadzienie albo sałatkę.
Sałatka z wędzoną makrelą w 10 minut
Makrelę pozbawioną ości porwij na średniej wielkości kawałeczki. Pokrój w kostkę ugotowane na twardo jajko i kilka ogórków konserwowych, dodaj do tego małą puszkę kukurydzy lub groszku i świeżo posiekany szczypiorek albo koperek. Składniki wymieszaj, dodając łyżkę jogurtu naturalnego. Możesz doprawić solą i pieprzem, ale intensywny smak makreli zwykle sprawia, że sałatka nie wymaga doprawiania. Podaj sałatkę w małych słoiczkach.
Pasta z wędzonej makreli
Makrela wędzona, szczypiorem, łyżka majonezu, sól i pieprz – tyle wystarczy, żeby w kilka minut powstała pyszna pasta rybna na kanapki! Makrelę wystarczy porwać na małe kawałeczki i pognieść widelcem, a następnie wymieszać z resztą składników i cieszyć się wyrazistym smakiem i aromatem.
