
Łosoś norweski Premium 700g - filet
Opis
Łosoś norweski Premium 700g - filet
Łosoś norweski Premium filet, gotowy do użycia w kuchni, waga 700g
Łosoś norweski (filet) to ryba uwielbiana przez niemal wszystkich – nie wymaga żadnych dodatków poza odrobiną soli, pieprzu i cytryny. Jego mięso jest bardzo smaczne samo w sobie i nie potrzebuje wyjątkowej oprawy, żeby cieszyć nas pełnią swojego maślanego smaku.
Wszystko to za sprawą chłodnych i czystych norweskich wód, gdzie rośnie powoli, bez pośpiechu, w sprzyjających warunkach. Zarówno dzikie łososie, jak i te hodowlane, gdy karmione są dobrej jakości paszą, mają w sobie dużo cennych składników. Łosoś norweski to skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają obniżyć poziom trójglicerydów we krwi, podnoszą poziom "dobrego" cholesterolu i są wskazane w profilaktyce miażdżycy. Jest źródłem pełnowartościowego białka oraz szeregu cennych dla naszego organizmu witamin: A, D, E, B6 i B12.
Dlaczego warto kupić łososia norweskiego (filet) właśnie od Portside?
Zdrowy, ładny kawałek łososia norweskiego pozbawiony ości, o delikatnym chudym mięsie? To brzmi jak gotowy przepis na lekkostrawny i pyszny obiad. Warunkiem jest jednak odpowiednia jakość ryby i świeżość. Gwarantuje je zakup w Sklepie Portside – nasze łososie norweskie przebywają długą drogę na Twój stół, ale wyruszają od razu po połowie, zabezpieczone hermetycznym opakowaniem i wkładami chłodzącymi. Masz więc pewność, że kurier dostarczy Ci świeży filet, o jędrnym mięsie, gotowy do przyrządzenia w kuchni.
Informacje o łososiu norweskim (filet)
Kategoria produktu: świeża ryba hodowlana
Patroszona: Tak
Oczyszczona z łusek: Tak
Waga: około 700g
Miejsce połowu: Norwegia
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
Wartości odżywcze w 100 g wg IŻŻ
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 842 |
Wartość energetyczna (kcal) | 202 |
białko (g) | 19,9 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 13,6 |
Jak przyrządzić łososia norweskiego Premium - filet?
Łosoś norweski – filet – to niewymagające mięso, zawierające zdrowe tłuszcze i mnóstwo witamin. Świeżego łososia norweskiego najlepiej marynować w bezwonnym oleju z dodatkiem przypraw. Oliwa ma zbyt intensywny smak, który może "zagłuszyć" smak mięsa.
Łosoś norweski Premium - filet z piekarnika
Najprostsze przepisy są zawsze najlepsze! Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą oraz pieprzem i ulubionymi, świeżymi ziołami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 30-40 minut.
Łosoś norweski Premium – filet w sushi
Filet z łososia norweskiego bywa wykorzystywany w sushi i sashimi – jego piękny kolor i smaczne mięso sprawia, że sprawdza się również w wersji na surowo. Wiele osób wybiera jednak do sushi łososia pieczonego, który jest nie tylko pyszną, ale przede wszystkim bezpieczną opcją. Upieczony filet podziel na małe kawałki i umieść w przygotowanych rolkach do sushi – odpowiedni ryż, wodorosty czy wasabi można kupić już w większości dyskontów. Pamiętaj jednak, że łosoś do sushi musi być jak najświeższy!
Przepisy na pysznego łososia norweskiego (filet) – sprawdź w Portside!
