
Opis
Krewetki argentyńskie, waga około 280g, 8 sztuk
Krewetki to jedne z najbardziej znanych owoców morza, cenione i łowione na całym świecie, w Polsce jednak w dalszym ciągu rzadko goszczą na naszych stołach i nie do końca wiemy jak mamy się z nimi obchodzić. Krewetki argentyńskie występują w południowo-zachodnim Atlantyku, od Brazylii po Argentynę na obszarach o klimacie subtropikalnym do umiarkowanego. Gatunek ten występuje na głębokości od 2 do 10 metrów, często na głębokości od 5 do 25 m.
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B - B12, B3, składników mineralnych - wapnia, magnezu, cynku, jodu, selenu i fluoru.
Ciekawostka: Wyjątkową cechą krewetek argentyńskich jest naturalny, czerwono-różowy kolor. Krewetki argentyńskie po przyrządzeniu zmieniają barwę na białą z przepięknymi czerwonymi przebarwieniami. Ich kulinarnymi atutami są natomiast delikatna konsystencja ze słodkawym, maślanym posmakiem homara oraz ich spory rozmiar.
INFORMACJE O PRODUKCIE
Kategoria produktu: owoce morza, produkt rozmrażany
Waga: około 280g
Ilość: 8 sztuk
Kraj pochodzenia: Argentyna
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 297 |
Wartość energetyczna (kcal) | 71 |
białko (g) | 13,61 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 1,01 |
*wg USDA
WSKAZÓWKI PRZYGOTOWANIA
Patelnia: 5 minuty z każdej strony
Usmaż krewetki na maśle z dodatkiem czosnku, wina i natki pietruszki
Grill: 5 minuty z każdej strony
Grilluj w skorupach lub obrane, wedle uznania, do czasu aż zarumienią się z obydwu stron.
PRZEPISY
Zainspiruj się - przepisy na:
- grillowane krewetki z puree z batata i sosem chimichurri
- krewetki na maśle z patelni
- krewetki po sycylijsku z prażonymi migdałami i brandy
- krewetki w ostrej marynacie
Informacje o produkcie
Warunki przechowywania | od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce |
Termin przydatności do spożycia | Znajduje się na opakowaniu |
