Krewetki Królewskie
Opis
Produkt dostępny w dostawie ekspresowej - złóż zamówienie do 8:00, a towar dostarczymy kolejnego dnia roboczego!
Krewetki w całości, z głowami, około 350 g
Zainspiruj się - przepisy na:
- krewetki na maśle z patelni
- krewetki po sycylijsku z prażonymi migdałami i brandy
- krewetki w ostrej marynacie
- risotto z krewetkami
Chcesz przygotować risotto z krewetkami - mamy dla Ciebie zestaw wszystkich niezbędnych produktów - sprawdź tutaj
Krewetki to jedne z najbardziej znanych owoców morza, cenione i łowione na całym świecie,
w Polsce jednak w dalszym ciągu rzadko goszczą na naszych stołach i nie do końca wiemy
jak mamy się z nimi obchodzić.
Krewetka królewska to jeden z największych i najważniejszych gatunków krewetek. Może
pochwalić się delikatnym w smaku, jędrnym i soczystym mięsem, a przy tym niską
zawartością tłuszczu. Idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, czy grillowania.
Krewetka królewska w całości to produkt dla osób, które chcą przygotować danie
wykorzystując jej wszystkie wartości, gdyż w pancerzu i głowie znajduje się najwięcej
walorów smakowych i odżywczych. Właśnie w takiej wersji są najbardziej cenione przez
smakoszy na całym świecie. Najlepsze krewetki przygotujesz oczywiście z naszymi
Portowymi przepisami.
Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B - B12, B3, składników
mineralnych - wapnia, magnezu, cynku, jodu, selenu i fluoru.
Ciekawostka: Jak obrać krewetki?
Możesz je obrać przed obróbką : najpierw zdejmij okalający jej przepyszne wnętrze pancerz,
delikatnie ściągając palcami po kawałeczku, zaczynając od głowy do ogona. Razem z nim
oderwij odnóża i głowę ( możesz ją również pozostawić, wedle uznania), po czym przy
pomocy noża delikatnie natnij krewetkę wzdłuż grzbietu aby umożliwić wyjęcie jelita
(najlepiej zrobić to przy pomocy wykałaczki). Krewetki umyj i wysusz. Gotowe! Pamiętaj -
z głów i pancerzy możesz przygotować pyszny wywar, który będzie bazą do wielu
egzotycznych dań.
Możesz również przyrządzić je w tak zwanych pancerzykach i obrać je na talerzu : Oderwij
głowę, następnie odnóża i zdejmij pancerz wraz z ogonkiem ( możesz go również pozostawić,
ułatwi on zjedzenie krewetki). Smacznego!
Waga: około 350 g.
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu
Produkt rozmrażany. Nie nadaje się do ponownego mrożenia
Więcej informacji o krewetkach znajdziesz tutaj