
Krab z miękką skorupą / Soft-shell crab ok. 240g
Opis
Krab z miękką skorupą (soft-shell crab), 4 sztuki, waga około 240g
Soft-shell crab to krab, który w momencie wzrostu zgubił już swój twardy pancerz, a jego skóra pokryta jest miękką błoną. To kulinarny przysmak, którego można przygotowywać na szereg sposobów: smażyć, piec czy grillować.
Kraby, podobnie jak ryby i owoce morza to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Są bogate w sód, potas i magnez. Zawierają szereg witamin: A, D, B12, B6 i niewielkie ilości witaminy C.
Ciekawostka: miękkie kraby są spożywane w całości, dzięki temu, że pozbawione są twardej skorupy. Ich mięso jest delikatne, soczyste i niezwykle smaczne
INFORMACJE O PRODUKCIE
Kategoria produktu: owoce morza, produkt rozmrażany
Ilość: 4 sztuki, 240g
Waga: 1 sztuka ok 60g
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 343 |
Wartość energetyczna (kcal) | 82 |
białko (g) | 18 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 0,7 |
*wg USDA
WSKAZÓWKI PRZYGOTOWANIA
Grill: około 6 minut z każdej strony + wcześniejsze marynowanie 30 minut
Przygotuj marynatę z oliwy, ulubionych ziół, czosnku i cytryny. Maceruj w niej kraby około 30 minut. Odsącz z nadmiaru marynaty i połóż na rozgrzanym grillu.
