jesiotr.jpg

Jesiotr wędzony ok. 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,00 zł 50.00
~0.25 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Kod produktu: WE-008

Opis

Jesiotr wędzony

Jesiotr wędzony według tradycyjnej receptury, waga 240 - 260g

Jesiotr to gatunek ryby wędrownej – większość życia spędza w wodach słonych, jednak rozmnaża się w zbiornikach słodkich. Jako produkt kulinarny ceniony jest od setek, jeżeli nie tysięcy lat (pojawienie się gatunku jesiotra datowane jest na 7500 lat temu). Jak pokazują badania, popularność jesiotra przybrała na sile w okolicach VIII wieku. Intensywne połowy regularnie zmniejszały zasobność jesiotrowych łowisk. W końcu, na początku XX wieku ze względu na stawiane tamy i przeławianie, jesiotry straciły swoją wysoką pozycję w znaczeniu gospodarczym.

Aktualnie jesiotr należy do rybnych rarytasów, to przysmak spożywany od czasu do czasu, przy wyjątkowych okazjach. Warto również wspomnieć o jej właściwościach odżywczych. Jesiotr zawiera cenne składniki takie jak fosfor i potas, które wpływają korzystnie na stan naszych kości i zębów, działanie układu nerwowego, pracę serca, ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Znajdziemy w nim również dobrą dla prawidłowego widzenia witaminę A oraz kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.

Dlaczego jesiotr wędzony z Portside jest tak dobry?

Wędzony jesiotr oferowany w sklepie Portside pochodzi z wyjątkowego miejsca – Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. W tej niewielkiej firmie hołdującej tradycyjnym rozwiązaniom piece wędzarnicze opalane są starannie skomponowaną mieszanką drzew liściastych, a ryby poddawane obróbce pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Tradycyjna Wędzarnia dba o to, by znajdujące się w jej ofercie produkty przygotowywane były możliwie prosto, bez niepotrzebnych polepszaczy i konserwantów. Ryby doprawiane są więc jedynie solą, a cała magia smaku pochodzi ze specjalnego sposobu ich przygotowywania.

Wędzone jesiotry, tak jak i inne ryby w Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej, są patroszone i myte, a następnie ręcznie nacierane solą. Tak przygotowane czekają na wędzenie od 10 do 24 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu. Po płukance rozwiesza się je na haczykach i wędzi na gorąco kilka godzin, by osiągnęły złoty kolor, zachowując przy tym naturalnie pyszne właściwości smakowe.

Informacje o wędzonym jesiotrze

Kategoria produktu: ryba wędzona

Waga: około 240 - 260g

Producent: tradycyjna wędzarnia warmińska, Ryby z Kaborna

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: 10 dni od daty dostawy

Wartości odżywcze 100 g produktu

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 745
Wartość energetyczna (kcal) 178
białko (g) 30
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 4,4

Jak jeść wędzonego jesiotra?

Jesiotr to ryba praktycznie pozbawiona ości, dzięki czemu bardzo łatwo ją jeść i bez obaw można ją podać nawet dzieciom. Mięso jest delikatne i smaczne. W wędzonej formie rozpieści podniebienie zarówno samodzielnie, na kanapce, jak i stanowiąc główny składnik pasty z dodatkiem jajek na twardo lub serka typu philadelphia. Ze względu na luksusowy charakter wędzonego jesiotra polecamy raczej napawać się jej smakiem bez dodatków, a do smarowideł wykorzystać któryś z bardziej popularnych i łatwo dostępnych gatunków.

 

 

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl