

Opis
Jesiotr wędzony
Jesiotr wędzony według tradycyjnej receptury, waga 240 - 260g
Jesiotr to gatunek ryby wędrownej – większość życia spędza w wodach słonych, jednak rozmnaża się w zbiornikach słodkich. Jako produkt kulinarny ceniony jest od setek, jeżeli nie tysięcy lat (pojawienie się gatunku jesiotra datowane jest na 7500 lat temu). Jak pokazują badania, popularność jesiotra przybrała na sile w okolicach VIII wieku. Intensywne połowy regularnie zmniejszały zasobność jesiotrowych łowisk. W końcu, na początku XX wieku ze względu na stawiane tamy i przeławianie, jesiotry straciły swoją wysoką pozycję w znaczeniu gospodarczym.
Aktualnie jesiotr należy do rybnych rarytasów, to przysmak spożywany od czasu do czasu, przy wyjątkowych okazjach. Warto również wspomnieć o jej właściwościach odżywczych. Jesiotr zawiera cenne składniki takie jak fosfor i potas, które wpływają korzystnie na stan naszych kości i zębów, działanie układu nerwowego, pracę serca, ciśnienie krwi oraz pracę nerek. Znajdziemy w nim również dobrą dla prawidłowego widzenia witaminę A oraz kwas foliowy niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Dlaczego jesiotr wędzony z Portside jest tak dobry?
Wędzony jesiotr oferowany w sklepie Portside pochodzi z wyjątkowego miejsca – Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. W tej niewielkiej firmie hołdującej tradycyjnym rozwiązaniom piece wędzarnicze opalane są starannie skomponowaną mieszanką drzew liściastych, a ryby poddawane obróbce pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych źródeł. Tradycyjna Wędzarnia dba o to, by znajdujące się w jej ofercie produkty przygotowywane były możliwie prosto, bez niepotrzebnych polepszaczy i konserwantów. Ryby doprawiane są więc jedynie solą, a cała magia smaku pochodzi ze specjalnego sposobu ich przygotowywania.
Wędzone jesiotry, tak jak i inne ryby w Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej, są patroszone i myte, a następnie ręcznie nacierane solą. Tak przygotowane czekają na wędzenie od 10 do 24 godzin w chłodnym i ciemnym miejscu. Po płukance rozwiesza się je na haczykach i wędzi na gorąco kilka godzin, by osiągnęły złoty kolor, zachowując przy tym naturalnie pyszne właściwości smakowe.
Informacje o wędzonym jesiotrze
Kategoria produktu: ryba wędzona
Waga: około 240 - 260g
Producent: tradycyjna wędzarnia warmińska, Ryby z Kaborna
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 10 dni od daty dostawy
Wartości odżywcze 100 g produktu
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 745 |
Wartość energetyczna (kcal) | 178 |
białko (g) | 30 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 4,4 |
Jak jeść wędzonego jesiotra?
Jesiotr to ryba praktycznie pozbawiona ości, dzięki czemu bardzo łatwo ją jeść i bez obaw można ją podać nawet dzieciom. Mięso jest delikatne i smaczne. W wędzonej formie rozpieści podniebienie zarówno samodzielnie, na kanapce, jak i stanowiąc główny składnik pasty z dodatkiem jajek na twardo lub serka typu philadelphia. Ze względu na luksusowy charakter wędzonego jesiotra polecamy raczej napawać się jej smakiem bez dodatków, a do smarowideł wykorzystać któryś z bardziej popularnych i łatwo dostępnych gatunków.
