Halibutfilet_1.jpeg

Halibut norweski 500g - filet

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 60,00 zł 60.00
~0.5 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 6 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Norwegia
Kod produktu: RY-018

Opis

Halibut norweski 500g - filet

Halibut norweski filet, gotowy do użycia w kuchni, waga około 500g

Halibut to drapieżna ryba morska żywiąca się innymi rybami, kałamarnicami i krewetkami. Może osiągać nawet do 130 cm i ważyć aż do 45 kg, ale zdarzają się i większe okazy. Rekordowa ryba z tego gatunku, którą udało się złowić, miała ponad 250 centymetrów i ważyła około 200 kilogramów. Tak niezwykłe rozmiary halibut może osiągać dzięki swojej długowieczności – najstarsze okazy potrafią mieć nawet 50 lat.

Halibut posiada niewiele tłuszczu, jest niskokaloryczny, dlatego świetnie sprawdzi się w przypadku diety redukcyjnej. To źródło pełnowartościowego białka, witamin D, B6 i B12 oraz składników mineralnych takie jak selen, fosfor, który wzmacnia nasze zęby i potasu, który reguluje ciśnienie krwi.

Halibut norweski z Portside to gwarancja zrównoważonego połowu

Coraz więcej mówi się o tym, jak wiele krzywdy morskim zasobom robi nieprzemyślane, zbyt intensywnie prowadzone rybołówstwo. W Portside wierzymy w działanie w zgodzie z rytmem natury. Nasze ryby pozyskujemy wyłącznie z certyfikowanych źródeł, by mieć pewność, że łowiska bez trudu się odbudują. Sprowadzamy też tylko tyle ryb, ile naprawdę potrzebujemy. W kwestii halibuta, którego aktualnie zaleca poławiać się z bardzo restrykcyjnie określonych obszarów, jesteśmy wyjątkowo czujni. Jeżeli masz ochotę na filet z halibuta norweskiego przy zachowaniu pewności, że pochodzi ze zrównoważonego połowu – nam możesz zaufać.

Informacje o filecie z halibuta norweskiego

Kategoria produktu: ryba hodowlana, produkt rozmrażany

Patroszona: Tak

Oczyszczona z łusek: Tak

Waga: około 500g

Miejsce połowu: Norwegia

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy

Wartości odżywcze 100 g produktu wg IŻŻ

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 380
Wartość energetyczna (kcal) 91
białko (g) 18,56
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 1,33

Jak przygotować filet ze świeżego halibuta norweskiego?

Halibut norweski to ceniony produkt kulinarny. Ma delikatne, jasne mięso, które nie wymaga specjalnego przyprawiania. Doskonale smakuje pieczony w piekarniku, ze świeżymi ziołami i odrobiną masła. Ze względu na swoją naturalną lekkość świetnie sprawdzi się jako posiłek latem, gdy skwar i duchota odbierają apetyt na ciężkie potrawy.

Jak usmażyć filet z halibuta norweskiego?

Rybę pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą oraz pieprzem i ulubionymi ziołami. Smaż w cieście naleśnikowym na niewielkiej ilości tłuszczu z obu stron po 3-4 minuty.

Jak przygotować filet z halibuta norweskiego w piekarniku?

Rybę natrzyj oliwą, skrop cytryną, dopraw solą oraz pieprzem i ulubionymi ziołami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 C z odrobiną masła przez około 15-20 minut.

Nasze przepisy na świeży filet z halibuta norweskiego

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl