halibutporcja_1.jpeg

Halibut norweski - 180g stek

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 24,00 zł 24.00
~0.18 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 2 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Norwegia
Kod produktu: RY-019

Opis

Halibut norweski - stek

Halibut norweski stek, gotowy do użycia w kuchni, waga około 180g

Halibut to drapieżna ryba oceaniczna, której długość może osiągnąć aż 3,5 metra, a waga potrafi przekroczyć 300 kg! Żywi się głównie innymi rybami, krewetkami i kałamarnicami. Możemy spotkać go w Oceanie Spokojnym, Oceanie Atlantyckim czy Morzu Północnym.

Jest uważany za zdrową rybę – stek z halibuta może stanowić wspaniałe uzupełnienie diety nawet osób walczących z nadwagą, ponieważ to chude i pełne wartościowych składników mięso. Halibut posiada niewiele tłuszczu, za to jest bardzo dobrym źródłem białka. Zawiera witaminy B6 i B12 oraz składniki mineralne takie jak selen, fosfor i potas, który doskonale reguluje pracę naszego układu krwionośnego.

Warto jednak pamiętać, że w nadmiernej ilości halibuta nie powinny spożywać kobiety w ciąży i karmiące piersią – wówczas należy ograniczyć porcję do maksymalnie 100 gramów. Mięso halibuta, będącego długo żyjącą rybą, może zawierać bowiem związki rtęci, która dla nas w tej ilości jest niegroźna, ale zaleca się unikanie jej ze względu na zdrowie niemowlęcia. 

Dlaczego warto sięgnąć po stek z halibuta norweskiego właśnie z Portside?

Nasz halibut jest hodowany w czystych, chłodnych norweskich wodach, dzięki czemu rośnie i dojrzewa powoli, w zgodzie z naturą. Ma jasne, delikatne, chude mięso, które doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia. Nasz stek nie ma ości, dzięki czemu świetnie sprawdzi się także jako podstawa kotletów rybnych. W Portside dbamy o najwyższą jakość produktów – halibut norweski (stek) z naszego sklepu to gwarancja zawsze bezpiecznie dostarczonego i świeżego mięsa.

Informacje o steku z halibuta norweskiego:

Kategoria produktu: ryba hodowlana, produkt rozmrażany

Patroszona: Tak

Oczyszczona z łusek: Tak

Waga: około 180g

Miejsce połowu: Norwegia

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy

Wartości odżywcze w 100 g wg IŻŻ

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 380
Wartość energetyczna (kcal) 91
białko (g) 18,56
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 1,33

 

Jak przygotować stek z halibuta norweskiego?

Stek rybny charakteryzuje się tym, że nie wymaga dodatkowych przygotowań – oferowana w Sklepie Portside porcja halibuta to czyste mięso gotowe do użycia w kuchni. Może stać się podstawą zdrowego dietetycznego dania albo królem letniego przyjęcia w ogrodzie, wszystko zależy tylko od Twoich preferencji!

Stek z halibuta z patelni

Rybę zamarynuj w ulubionej marynacie, np. z rozmarynem albo tymiankiem lub pieprzem cytrynowym (około 30 minut). Odsącz z nadmiaru marynaty i oprósz delikatnie mąką. Smaż z każdej strony po 3-4 minuty na niewielkiej ilości tłuszczu.

Grillowany stek z halibuta

Rybę natrzyj oliwą, skrop cytryną, dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj po 10 minut z każdej strony. Podawaj z cytryną i ulubioną lekką sałatką lub grillowanymi warzywami.

Jak przygotować pyszny stek rybny z grilla na różne sposoby? Sprawdź na Portside!

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl