Halibut biały dziki - 250g filet

Dostępność: brak towaru
Cena: 73,00 zł 73.00
~0.25 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]
dodaj do przechowalni

EKSPRES

Kod produktu: RY-006

Opis

Halibut atlantycki (biały) dziki – filet

Świeży filet z dzikiego halibuta białego, waga około 240g - 260g

Produkt dostępny w dostawie ekspresowej - złóż zamówienie do 8:00, a towar dostarczymy kolejnego dnia roboczego!

Halibut atlantycki (biały) to drapieżna ryba morska, w Polsce spotykana również pod nazwą kulbak. Halibut jest największym przedstawicielem ryb z rodziny flądrowatych, niektóre okazy osiągają długość nawet 3,5 m i ważą ponad 200 kg. Jednak halibut od innych ryb odróżnia się nie tylko wielkością, ale również kształtem. Ciało halibuta jest asymetryczne, płaskie i owalnie wydłużone, pokryte drobnymi łuskami koloru czarnego, rzadziej wpadającymi w ciemnoniebieski lub oliwkowy odcień. Spodnia część halibuta jest jasna i, w porównaniu do grzbietu, dość delikatna.

Ryba ta jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, składników mineralnych takich jak: potas, sód, magnez, selen, fosfor oraz kwasów tłuszczowych Omega 3 wspierających pracę naszego mózgu. Zawiera także witaminy: A, D, B6, B12, PP.

Najlepszy dziki halibut atlantycki – dlaczego znajdziesz go w Portside?

Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe halibut cieszy się ogromnym zainteresowaniem rybołówstwa. Doprowadziło to do znacznego zubożenia jego łowisk i spadku populacji. Aktualnie uznawany jest za gatunek zagrożony wyginięciem. Jego połów powinien być dokonywany wyłącznie we wskazanych i certyfikowanych rejonach. Kupując halibuta białego w Portside masz pewność, że zachowano wszelkie zasady normujące jego pozyskanie. Wszystkie ryby dostępne w naszym sklepie odbieramy od dostawców postępujących zgodnie z ekologicznymi zaleceniami.

Informacje o filecie z halibuta atlantyckiego

Kategoria produktu: ryba dziko żyjąca, produkt rozmrażany

Patroszona: Tak

Oczyszczona z łusek: Tak

Waga: około 250 g

Miejsce połowu: Ocean Atlantycki

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy

Wartości odżywcze 100 g produktu wg USDA

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 404
Wartość energetyczna (kcal) 91
białko (g) 19
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 1,3

Jak przygotować świeżego halibuta atlantyckiego?

Halibut jest rybą cenioną za swój charakterystyczny smak, jego mięso jest białe, kruche i niezwykle soczyste. Z apetytem zjedzą go zarówno miłośnicy owoców morza, jak i ci, którzy za rybami niekoniecznie przepadają. Halibuta podać można zarówno smażonego, pieczonego, jak i duszonego. Dzięki naturalnej wilgoci świetnie sprawdza się także w formie wędzonej. Dodatkowo, to jedna z lepszych opcji dla młodszych smakoszy – nie dość, że halibuta charakteryzuje bogactwo składników odżywczych, to jeszcze posiada niewiele, łatwych do usunięcia i zauważenia ości.

Jak usmażyć dzikiego halibuta?

Rybę skrop cytryną, natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w panierce z jajka, bułki tartej i mąki. Smaż na patelni, na rozgrzanym tłuszczu około 4 minut z każdej strony.

Nasze przepisy na świeżego halibuta atlantyckiego

 

 

Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl