Dorszskrei_1.jpeg

Dorsz skrei polędwica ze skórą - 400g

Dostępność: brak towaru
Cena: 79,00 zł 79.00
~0.4 kg
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 7 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Producent: Portside
Kod produktu: RY-004

Opis

Dorsz skrei polędwica ze skórą

Skrei - dorsz atlantycki polędwica ze skórą, waga około 400 g

Wypróbuj dostępną w stałej ofercie: polędwicę z dorsza

Skrei to ryba sezonowa, której połowy są ściśle monitorowane. Mieszkańcy Norwegii co roku z niecierpliwością wyczekują powrotu tego wyjątkowego, sezonowego dorsza, ale i coraz większa liczba wymagających konsumentów na całym świecie odkrywa jego wysublimowaną jakość i smak. Podróż przez surowe wody Morza Barentsa daje skrei charakterystycznie jędrne, chude, białe mięso.

Skrei dostępny wyłącznie w sezonie zimowym (od lutego do kwietnia), stał się jednym z najbardziej poszukiwanych produktów eksportowych Norwegii, docenianym przez szefów kuchni w najlepszych restauracjach świata. Skrei to także jedyny na świecie produkt z morza z własnym patrolem jakości, pracującym przez cały sezon, by zapewnić najlepszą jakość ryby od połowu do momentu trafienia na stół.

Dlaczego warto kupić dorsza skrei w sklepie Portside?

W Portside z ogromnym szacunkiem podchodzimy do kwestii zrównoważonych połowów. Sięgając po produkt tak wyjątkowy, jak dorsz skrei masz pewność, że otrzymujesz rybę certyfikowaną specjalną odznaką jakości – złowioną, przetworzoną oraz zapakowaną zgodnie z najwyższymi standardami. Oferowany w Portside dorsz skrei pochodzi z najlepszych norweskich łowisk, być może z tych samych, z których poławiali go jeszcze wikingowie.

Informacje o polędwicy z dorsza skrei

Patroszona: Tak

Oczyszczona z łusek: Tak

Waga: około 400 g

Miejsce połowu: Norwegia

Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce

Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu 

Sezon: Luty - Kwiecień

Wartości odżywcze 100 g produktu

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna (kJ) 315
Wartość energetyczna (kcal) 75
białko (g) 18
węglowodany ogółem (g) 0
tłuszcz (g) 0.3

 

Jak przygotować świeżą polędwicę z dorsza skrei?

Dorsz skrei charakteryzuje się śnieżnobiałym, ponadprzeciętnie jędrnym i sprężystym mięsem. Jego niezwykłą strukturę doceniają nie tylko miłośnicy ryb, ale też najlepsi kucharze z różnych zakątków świata. Decydując się na zakup tej niezwykłej odmiany dorsza po raz pierwszy, koniecznie powinieneś/powinnaś skosztować go w możliwie najprostszej wersji – smażonego na patelni. Na eksperymenty przyjdzie czas później, gdy już poznasz jego walory smakowe.

Jak usmażyć polędwicę z dorsza skrei?

Osusz polędwicę z dorsza skrei papierowym ręcznikiem, a następnie oprósz solą. Na patelni rozgrzej oliwę. Ułóż rybę skórą do dołu. Smaż przez około 4 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę. Dodaj łyżkę lub dwie masła, poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij patelnię z ognia. Zostaw skrei na patelni na kolejne 4 minuty.

Nasz przepis na świeżego dorsza skrei

Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl