
Opis
Dorada Royal - 2 sztuki
Świeża dorada patroszona, oczyszczona, gotowa do użycia w kuchni, 2 sztuki, 1 szt. ma ok 400 g
Jedna z najbardziej lubianych ryb Europy. Znana zarówno ze swoich walorów smakowych, jak i zdrowotnych. Jest ceniona za delikatne w smaku, chude i zwarte mięso, które łatwo oddziela się od niewielkiej ilości ości. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia lub grillowania.
Dorada należy do czołówki najzdrowszych ryb morskich, jej mięso to doskonałe źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, głównie witaminy B12, żelaza, witaminy D, fosforu, oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ze względu na niską zawartość rtęci jest polecana przyszłym mamom. Nasza Dorada pochodzi z Malty, gdzie jest wprowadzony zakaz używania wielu antybiotyków w pożywieniu dla ryb. Mamy zatem gwarancję, że jest to produkt najwyższej jakości.
Dlaczego warto kupić świeżą doradę właśnie w sklepie Portside?
Nasza dorada pochodzi z Malty, gdzie jest wprowadzony zakaz używania wielu antybiotyków w pożywieniu dla ryb. Mamy zatem gwarancję, że jest to produkt najwyższej jakości.
Aby dostarczyć klientom świeżą rybę, dbamy o odpowiednie przygotowanie zamówienia. Termiczna paczka z wkładami chłodzącymi oraz próżniowe pakowanie produktu gwarantuje, że zachowa on swoje właściwości bez rozchodzenia się zapachu i wyciekania. Firma kurierska dostarczy Twoje zamówienie wprost do drzwi domu.
Informacje o doradzie Royal
Kategoria produktu: świeża ryba
Patroszona: Tak
Oczyszczona z łusek: Tak
Waga: około 800g
Miejsce połowu: Grecja/Malta
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Można mrozić: TAK, ryba dłużej zachowa świeżość, gdy zamrozisz ją zaraz po otrzymaniu przesyłki
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
Wartości odżywcze 100 g produktu wg IŻŻ
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 406 |
Wartość energetyczna (kcal) | 97 |
białko (g) | 18.4 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 2 |
Jak przygotować świeżą doradę?
Dorada należy do niskokalorycznych ryb, które mogą znaleźć się w diecie osób dbających o linię. Z jej przygotowaniem poradzą sobie również niedoświadczeni kucharze. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia lub grillowania. Z tego powodu jest uniwersalnym pomysłem na rodzinny obiad lub spotkanie w gronie znajomych. Odkryj jej smak w różnych odsłonach!
Dorada z patelni – najprostszy sposób na pyszną rybę
Doradę z każdej strony oprósz solą i pieprzem. Do nacięcia na spodniej części brzucha włóż plasterek cytryny.
Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Smaż rybę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez około 5 minut.
Jak przygotować doradę z piekarnika?
Rybę natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem również od wewnątrz. Oprósz ulubionymi ziołami. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C (grzałka góra - dół) przez około 25 minut.
Z czym podawać doradę?
Smak świeżej ryby warto podkreślić odpowiednimi dodatkami. Podawaj doradę z produktami bogatymi w witaminę C, zwiększysz dzięki temu przyswajalność żelaza, którego zawartość w tej rybie jest wysoka. Łącz ją zatem ze szpinakiem, pomidorami, papryką, piecz z cytryną, czosnkiem i koperkiem. Świetnie smakować będzie również z pieczonymi ziemniaczkami i batatami, tworząc sycący obiad.
Szukasz innych inspirujących przepisów i pomysłów na zdrowe dania ze świeżych ryb? Najlepszą doradę przyrządzisz z naszymi Portowymi przepisami!
Nasze przepisy na doradę
