Opis
Czerwone krewetki Gambero Rosso, waga około 200g, 6-7 sztuk
Gambero rosso - ich główną cechą jest niepowtarzalny i unikatowy pancerz koloru krwistej czerwieni. Małe, kruche, lekkie i delikatne, a ich mięso doceniane jest przez wszystkich kucharzy na całym świecie. Do tego stopnia, że nawet jaja, które znajdują się w ich głowie w miesiącach letnich, są wykorzystywane w kuchni i nazywane są kawiorem z krewetki. Stanowią doskonałą inspirację do kreowania nieziemskich potraw.
Krewetki, podobnie jak świeże ryby to dobre źródło pełnowartościowego białka i skarbnica kwasów Omega 3. Ze względu na swoją barwę, zawierają karotenoidy, które są silnymi przeciwutleniaczami. Antyoksydanty chronią nas przed wpływem wolnych rodników na nasz organizm i są doskonałe w prewencji nowotworowej.
Ciekawostka: Wśród krewetek tych wyróżnia się cztery kategorie, uzależnione od wielkości Gambero rosso
INFORMACJE O PRODUKCIE
Kategoria produktu: owoce morza, produkt rozmrażany
Waga: około 200g
Ilość: 6-7 krewetek
Warunki przechowywania: od 0 do 3 C, najniższa półka w lodówce
Termin przydatności do spożycia: 3 dni od daty dostawy
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze | w 100g |
---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 297 |
Wartość energetyczna (kcal) | 71 |
białko (g) | 13,61 |
węglowodany ogółem (g) | 0 |
tłuszcz (g) | 1,01 |
*wg USDA
WSKAZÓWKI PRZYGOTOWANIA
Patelnia: 5 minuty z każdej strony
Usmaż krewetki na maśle z dodatkiem czosnku, wina i natki pietruszki
Grill: 5 minuty z każdej strony
Grilluj w skorupach lub obrane, wedle uznania, do czasu aż zarumienią się z obydwu stron.
PRZEPISY
Zainspiruj się - przepisy na:
- grillowane krewetki z puree z batata i sosem chimichurri
- krewetki na maśle z patelni
- krewetki po sycylijsku z prażonymi migdałami i brandy
- krewetki w ostrej marynacie
