cotedebouef_stek.jpeg
  • nowość

Cote de boeuf Premium - 350g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: Złóż zamówienie w poniedziałek najpóźniej do 11:00 rano a wyślemy je w najbliższą środę
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 59,00 zł 59.00
~0.35 kg
zawiera 23% VAT, bez kosztów dostawy
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni

DOSTĘPNE TYLKO ONLINE

Producent: Chobot
Kod produktu: ST-01

Opis

COTE DE BOEUF, stek  sezonowany 350g

Cote de Boeuf, część antrykotu z kością, sezonowany stek wołowy, waga 350g, gotowy do użycia w kuchni

 

Cote de boeuf to francuska nazwa dla steku z kością z antrykotu. Zawiera w sobie część najdłuższego mięśnia grzbietu oraz mięśni międzyżebrowych, które słyną z bardzo delikatnych włókien. Antrykot to jedna z najchętniej wybieranych przez smakoszy część wołowiny. Swoją popularność zawdzięcza wyważonej zawartości tłuszczu w formie tzw. marmurkowych przerostów, dzięki której stek ma bogaty i apetyczny smak (tłuszcz jest nośnikiem smaku). W Portside oferujemy Cote de boeuf sezonowany minimum 30 dni metodą suchą, dzięki czemu jego walory są jeszcze lepiej wyczuwalne.


Dlaczego warto wybrać Cote de boeuf z Portside?


W Portside przykładamy ogromną wagę do jakości. Naszym klientom oferujemy wyłącznie produkty, które spełniają wyśrubowane normy i pozbawione są wszelkiego rodzaju chemicznych dodatków. Proponowany przez nas stek Cote de bouf sezonowany jest na sucho minimum 30 dni. Oznacza to, że przez ten okres przechowywany jest w stałej temperaturze i wilgotności. Celem tego zabiegu jest zwiększenie walorów kulinarnych mięsa. Po 30 dniach w idealnych warunkach staje się bardziej delikatne i kruche.

 

Informacje o steku wołowym z antrykotu:

Kategoria produktu: stek sezonowany na sucho, min. 30 dni

Rodzaj: mięso sezonowane

Średnia waga: 350g

Grubość: 

Warunki przechowywania: od 0° C  do +5° C, najniższa półka w lodówce

Można mrozić: TAK

Termin przydatności do spożycia: Znajduje się na opakowaniu

 

Jak przygotować stek Cote de boeuf, czyli antrykot z kością?


Przede wszystkim należy pamiętać, by przed obróbką termiczną antrykotu, przechowywać go w temperaturze pokojowej przez minimum godzinę. Wysokiej jakości mięso – takie jak nasz Cote de boeuf - przed smażeniem można posolić (ale tuż przed smażeniem!). Steku nie zaleca się jednak wcześniej doprawiać pieprzem, który pod wpływem wysokiej temperatury może się spalić i nadać całości gorzki posmak - choć oczywiście istnieją również inne szkoły w tym zakresie. Mięso kładziemy bardzo rozgrzanej patelni i smażymy po 3 minuty z obu stron, by uzyskać stopień wysmażenia medium rare (średnio krwisty) – minuta z każdej strony krócej lub dłużej sprawi, że otrzymamy odpowiednio mięso rare (krwiste) lub medium done (średnio wysmażone). Po zdjęciu z patelni zostawiamy stek pod przykryciem na połowę czasu smażenia, by soki równomiernie rozłożyły się w mięsie, a całość pozostała soczysta.


Czy Cote de boeuf warto podać inaczej niż w formie steku?


Stek z antrykotu z kością najlepiej nadaje się do usmażenia lub zgrillowania. Można jednak urozmaicać jego smak w ostatnich sekundach smażenia. Przed zdjęciem z mięsa z patelni, warto wrzucić do niego kawałek masła oraz gałązkę tymianku lub odrobinę czosnku. Masło z solą można również położyć na steku już na talerzu. Z antrykotu z kością, który nie ma jeszcze formy steku, ale jest większym kawałkiem mięsa, przyrządzić można wyborną pieczeń np. z szalotkami i czerwonym winem.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Inni kupili również
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl