Promocje
Śledzie Rød Krydder Sild
Śledzie Rød Krydder Sild
39,90 zł 35,90 zł
szt.
Opcje przeglądania
Producent
Cena
  • od
    do

Mare e Monti to włoskie określenie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "morze i góry". W świecie kulinarnym jednak stosuje się je najczęściej dla tradycyjnego połączenia w kuchni śródziemnomorskiej ryb oraz mięsa. Zresztą nie tylko na południu Europy funkcjonuje podobny mariaż smaków. Burgery z owocami morza albo steakhousy serwujące krewetki, kalmary i inne to domena Stanów Zjednoczonych, Kanady, czy Australii. Zresztą również w przeszłości kulinarnej Polski zdarzały się przepisy mieszające te pozornie nieprzystające do siebie składniki. W Portside nie boimy się unikalnych smaków, a śródziemnomorskie rarytasy darzymy prawdziwym uczuciem. Teraz możesz przygotować je z nami, wybierając przy najbliższej okazji z naszej oferty nie tylko ryby i owoce morza, ale też mięso z wołowiny.

  • nowość
Burger wołowy Premium 2 szt. - 400g
Burger wołowy Premium 2 szt. - 400g
Producent: Crazy Butcher
Cena: 32,00 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
  • nowość
Polędwica wołowa sezonowana 200g
Polędwica wołowa sezonowana 200g
Producent: Crazy Butcher
Cena: 39,90 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
  • nowość
Rib eye - sezonowany stek wołowy 300g
Rib eye - sezonowany stek wołowy 300g
Producent: Crazy Butcher
Cena: 61,90 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
szt.
  • nowość
Stek wołowy z antrykotu, sezonowany 300g
Stek wołowy z antrykotu, sezonowany 300g
Producent: Crazy Butcher
Cena: 45,30 zł
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
szt.

 

Mare e Monti to włoskie określenie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "morze i góry". W świecie kulinarnym jednak stosuje się je najczęściej dla tradycyjnego połączenia w kuchni śródziemnomorskiej ryb oraz mięsa. Zresztą nie tylko na południu Europy funkcjonuje podobny mariaż smaków. Burgery z owocami morza albo steakhousy serwujące krewetki, kalmary i inne to domena Stanów Zjednoczonych, Kanady, czy Australii. Zresztą również w przeszłości kulinarnej Polski zdarzały się przepisy mieszające te pozornie nieprzystające do siebie składniki. W Portside nie boimy się unikalnych smaków, a śródziemnomorskie rarytasy darzymy prawdziwym uczuciem. Teraz możesz przygotować je z nami, wybierając przy najbliższej okazji z naszej oferty nie tylko ryby i owoce morza, ale też mięso z wołowiny.

Dlaczego warto kupić w Portside nie tylko ryby, ale też mięso na steki i burgery?

Do każdego z oferowanych produktów zawsze podchodzimy w ten sam sposób - niezależnie, czy chodzi o asortyment ryb i owoców morza, czy mięsa wołowego na burgery i steki. Zależy nam na dostarczaniu produktów najwyższej jakości - pozbawionych szkodliwych substancji, ulepszaczy, antybiotyków; zdrowych, bogatych w witaminy i składniki odżywcze oraz po prostu pysznych. Chcemy też dawać innym to, co sami lubimy, cenimy i na temat czego chętnie się edukujemy. 

Bez dwóch zdań porządny burger lub stek przyrządzony na dymiącej z rozgrzania patelni czy prawdziwym grillu to potrawy, których nie trzeba nam dwa razy proponować. Nigdy nie kryliśmy też naszego przywiązania do smakowych eksperymentów, nietuzinkowych połączeń i tradycji kulinarnych spoza polskich kręgów. Śródziemnomorskie Mare e Monti to zdecydowanie nasze klimaty!

Steki i burgery z wołowiny - jak je wybierać?

Niezależnie od tego, czy planujemy smażenie burgerów, czy steków, podstawą w wyborze mięsa zawsze powinna być świeżość oraz pochodzenie produktu. Ostateczny smak przygotowanego dania z wołowiny nie zależy bowiem wyłącznie od nas i sposobu, w jaki je przygotowaliśmy. Ważną rolę odgrywa tu też karma, którą jadły zwierzęta; sezonowanie mięsa i warunki, w jakich było przechowywane. Ponadto warto pamiętać o kilku zasadach:

  • każdy kawałek mięsa ma swój unikalny smak - inne aromaty posiada rostbef, inne rib-eye, inne antrykot, a jeszcze inne polędwica. Próbuj więc różnych części wołowiny, by przekonać się, która przemawia do Ciebie najbardziej;
  • tłuszcz jest nośnikiem smaku - powszechna opinia na temat polędwicy wołowej jako najlepszego kawałka mięsa na steki bierze się z jej niedostępności (to naprawdę niewielka część w kontekście całej krowy) oraz delikatności. Jest to jednak mięso bardzo chude, a przez to w smaku zdecydowanie mniej wyraziste. Jeżeli wolisz bardziej intensywne smaki, wybieraj do smażenia steki z większą zawartością tłuszczu. A burgery? Przyjęło się, że idealny burger powinien zawierać 20-30% tłuszczu;
  • i stek, i burger powinny mieć swoją grubość - mięso wołowe najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest soczyste i nieprzesmażone (well done to najgorsze co można mu zrobić), a przy tym odpowiednio grube. Pozwala to zachować w jego wnętrzu maksimum zasobnych w smak soków.

Jak przyrządzić dobry stek lub burgera?

Są sytuacje, w których nawet najlepszej jakości wołowina nie wygra z nieumiejętnym jej przyrządzeniem. Skoro planujesz kupić mięso w Portside, powinieneś zapoznać się z podstawami traktowania wołowego mięsa, by później móc cieszyć się z jego prawdziwie pełnego smaku. O czym więc warto pamiętać przygotowując mięso w domu?

  1. Wyjmij mięso z lodówki na dwie godziny przed jego przyrządzeniem. Rzucenie na patelnię czy grilla zimnego mięsa to jedna z najgorszych rzeczy, które możesz zrobić. Zimne kotlety nie usmażą się bowiem w wysokiej temperaturze - tak jak powinny to zrobić - lecz ugotują, stając się twarde i gumowe.
  2. Dopraw mięso solą. Dobrej jakości mięso wołowe może, a nawet powinno być solone przed poddaniem obórce termicznej. Doprawiać wołowinę należy tuż przed wrzuceniem jej na ruszt (nie może sobie leżeć i czekać obsypana solą). Nie wolno jednak na tym samym etapie posypywać mięsa pieprzem, bo wysoka temperatura doprowadzi do zwęglenia przyprawy.
  3. Smaż lub grilluj w naprawdę wysokiej temperaturze. Stek grillowany na patelni wymaga temperatury 150°C. Poznasz ją po subtelnym dymie unoszącym się nad rozgrzanym naczyniem. Oczywiście, jeżeli masz termometr do podobnych celów - wykorzystaj go.
  4. Nie używaj do smażenia nieklarowanego masła. Masło spala się w temperaturze 130°C. Po pierwsze kłęby dymu mogą zaalarmować sąsiadów, po drugie gorycz spalenizny nie wpisuje się w pożądane dodatki smakowe. Nieklarowane masło dla smaku możesz dodać na mięso tuż przed podaniem.
  5. Po położeniu steka lub burgera na patelni zostaw go w spokoju. Przesuwanie, podnoszenie, odchylanie, nakłuwanie - to wszystko negatywnie wpływa na stałość dopływu odpowiedniej temperatury. W efekcie mięso może wyjść ugotowane zamiast usmażone. Wołowinę przewróć na drugą stronę w momencie, gdy należy to zrobić - po 30 sekundach dla wysmażenia blue, po 1 minucie dla rare, po 1,5 minuty dla medium rare.
  6. Daj mięsu odpocząć. Po przygotowaniu odłóż na chwilę (połowę czasu smażenia) steka lub burgera na ciepły talerz albo deskę. Dzięki temu po rozkrojeniu nie wypłynie z nich taka ilość soków - smak zostanie w mięsie.
  7. Jakość dodatków ma znaczenie. Byle jaki sos, podróbka sera, bułki z folii... Za takie dodatki w restauracji wielu gotowych byłoby wzywać managera. Dlaczego więc miał(a)byś to sobie robić we własnym domu?

Najlepsze steki i burgery wołowe znajdziesz w Portside!

Masz ochotę na wyjątkowe hamburgery albo soczysty stek? Możemy coś na to zaradzić! Dodaj do wirtualnego koszyka w naszym sklepie wybrane kawałki najwyższej jakości mięsa wołowego (oczywiście polecamy dobrać do pakietu jeszcze inne nasze produkty!); wskaż adres, pod którym ma dotrzeć paczka, opłać zamówienie i czekaj na kuriera. 

Jeżeli wartość Twoich zakupów przekroczy 250 złotych, pokryjemy koszty ich dostawy. Dodatkowo, jeżeli zdecydujesz się na produkty oznaczone hasłem "ekspres" i zamówisz je do 8:00 między poniedziałkiem a czwartkiem, otrzymasz przesyłkę już następnego dnia! Nie zwlekaj, zamów wołowinę w Portside dziś, by już niedługo cieszyć się z doskonałych steków lub burgerów!

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania lub pomożemy w wyborze. Możesz skontaktować się z nami przy pomocy formularza kontaktowego.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl