
Producent
Cena
Mare e Monti to włoskie określenie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "morze i góry". W świecie kulinarnym jednak stosuje się je najczęściej dla tradycyjnego połączenia w kuchni śródziemnomorskiej ryb oraz mięsa. Zresztą nie tylko na południu Europy funkcjonuje podobny mariaż smaków. Burgery z owocami morza albo steakhousy serwujące krewetki, kalmary i inne to domena Stanów Zjednoczonych, Kanady, czy Australii. Zresztą również w przeszłości kulinarnej Polski zdarzały się przepisy mieszające te pozornie nieprzystające do siebie składniki. W Portside nie boimy się unikalnych smaków, a śródziemnomorskie rarytasy darzymy prawdziwym uczuciem. Teraz możesz przygotować je z nami, wybierając przy najbliższej okazji z naszej oferty nie tylko ryby i owoce morza, ale też mięso z wołowiny.


Mare e Monti to włoskie określenie, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza "morze i góry". W świecie kulinarnym jednak stosuje się je najczęściej dla tradycyjnego połączenia w kuchni śródziemnomorskiej ryb oraz mięsa. Zresztą nie tylko na południu Europy funkcjonuje podobny mariaż smaków. Burgery z owocami morza albo steakhousy serwujące krewetki, kalmary i inne to domena Stanów Zjednoczonych, Kanady, czy Australii. Zresztą również w przeszłości kulinarnej Polski zdarzały się przepisy mieszające te pozornie nieprzystające do siebie składniki. W Portside nie boimy się unikalnych smaków, a śródziemnomorskie rarytasy darzymy prawdziwym uczuciem. Teraz możesz przygotować je z nami, wybierając przy najbliższej okazji z naszej oferty nie tylko ryby i owoce morza, ale też mięso z wołowiny.
Dlaczego warto kupić w Portside nie tylko ryby, ale też mięso na steki i burgery?
Do każdego z oferowanych produktów zawsze podchodzimy w ten sam sposób - niezależnie, czy chodzi o asortyment ryb i owoców morza, czy mięsa wołowego na burgery i steki. Zależy nam na dostarczaniu produktów najwyższej jakości - pozbawionych szkodliwych substancji, ulepszaczy, antybiotyków; zdrowych, bogatych w witaminy i składniki odżywcze oraz po prostu pysznych. Chcemy też dawać innym to, co sami lubimy, cenimy i na temat czego chętnie się edukujemy.
Bez dwóch zdań porządny burger lub stek przyrządzony na dymiącej z rozgrzania patelni czy prawdziwym grillu to potrawy, których nie trzeba nam dwa razy proponować. Nigdy nie kryliśmy też naszego przywiązania do smakowych eksperymentów, nietuzinkowych połączeń i tradycji kulinarnych spoza polskich kręgów. Śródziemnomorskie Mare e Monti to zdecydowanie nasze klimaty!
Steki i burgery z wołowiny - jak je wybierać?
Niezależnie od tego, czy planujemy smażenie burgerów, czy steków, podstawą w wyborze mięsa zawsze powinna być świeżość oraz pochodzenie produktu. Ostateczny smak przygotowanego dania z wołowiny nie zależy bowiem wyłącznie od nas i sposobu, w jaki je przygotowaliśmy. Ważną rolę odgrywa tu też karma, którą jadły zwierzęta; sezonowanie mięsa i warunki, w jakich było przechowywane. Ponadto warto pamiętać o kilku zasadach:
- każdy kawałek mięsa ma swój unikalny smak - inne aromaty posiada rostbef, inne rib-eye, inne antrykot, a jeszcze inne polędwica. Próbuj więc różnych części wołowiny, by przekonać się, która przemawia do Ciebie najbardziej;
- tłuszcz jest nośnikiem smaku - powszechna opinia na temat polędwicy wołowej jako najlepszego kawałka mięsa na steki bierze się z jej niedostępności (to naprawdę niewielka część w kontekście całej krowy) oraz delikatności. Jest to jednak mięso bardzo chude, a przez to w smaku zdecydowanie mniej wyraziste. Jeżeli wolisz bardziej intensywne smaki, wybieraj do smażenia steki z większą zawartością tłuszczu. A burgery? Przyjęło się, że idealny burger powinien zawierać 20-30% tłuszczu;
- i stek, i burger powinny mieć swoją grubość - mięso wołowe najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest soczyste i nieprzesmażone (well done to najgorsze co można mu zrobić), a przy tym odpowiednio grube. Pozwala to zachować w jego wnętrzu maksimum zasobnych w smak soków.
Jak przyrządzić dobry stek lub burgera?
Są sytuacje, w których nawet najlepszej jakości wołowina nie wygra z nieumiejętnym jej przyrządzeniem. Skoro planujesz kupić mięso w Portside, powinieneś zapoznać się z podstawami traktowania wołowego mięsa, by później móc cieszyć się z jego prawdziwie pełnego smaku. O czym więc warto pamiętać przygotowując mięso w domu?
- Wyjmij mięso z lodówki na dwie godziny przed jego przyrządzeniem. Rzucenie na patelnię czy grilla zimnego mięsa to jedna z najgorszych rzeczy, które możesz zrobić. Zimne kotlety nie usmażą się bowiem w wysokiej temperaturze - tak jak powinny to zrobić - lecz ugotują, stając się twarde i gumowe.
- Dopraw mięso solą. Dobrej jakości mięso wołowe może, a nawet powinno być solone przed poddaniem obórce termicznej. Doprawiać wołowinę należy tuż przed wrzuceniem jej na ruszt (nie może sobie leżeć i czekać obsypana solą). Nie wolno jednak na tym samym etapie posypywać mięsa pieprzem, bo wysoka temperatura doprowadzi do zwęglenia przyprawy.
- Smaż lub grilluj w naprawdę wysokiej temperaturze. Stek grillowany na patelni wymaga temperatury 150°C. Poznasz ją po subtelnym dymie unoszącym się nad rozgrzanym naczyniem. Oczywiście, jeżeli masz termometr do podobnych celów - wykorzystaj go.
- Nie używaj do smażenia nieklarowanego masła. Masło spala się w temperaturze 130°C. Po pierwsze kłęby dymu mogą zaalarmować sąsiadów, po drugie gorycz spalenizny nie wpisuje się w pożądane dodatki smakowe. Nieklarowane masło dla smaku możesz dodać na mięso tuż przed podaniem.
- Po położeniu steka lub burgera na patelni zostaw go w spokoju. Przesuwanie, podnoszenie, odchylanie, nakłuwanie - to wszystko negatywnie wpływa na stałość dopływu odpowiedniej temperatury. W efekcie mięso może wyjść ugotowane zamiast usmażone. Wołowinę przewróć na drugą stronę w momencie, gdy należy to zrobić - po 30 sekundach dla wysmażenia blue, po 1 minucie dla rare, po 1,5 minuty dla medium rare.
- Daj mięsu odpocząć. Po przygotowaniu odłóż na chwilę (połowę czasu smażenia) steka lub burgera na ciepły talerz albo deskę. Dzięki temu po rozkrojeniu nie wypłynie z nich taka ilość soków - smak zostanie w mięsie.
- Jakość dodatków ma znaczenie. Byle jaki sos, podróbka sera, bułki z folii... Za takie dodatki w restauracji wielu gotowych byłoby wzywać managera. Dlaczego więc miał(a)byś to sobie robić we własnym domu?
Najlepsze steki i burgery wołowe znajdziesz w Portside!
Masz ochotę na wyjątkowe hamburgery albo soczysty stek? Możemy coś na to zaradzić! Dodaj do wirtualnego koszyka w naszym sklepie wybrane kawałki najwyższej jakości mięsa wołowego (oczywiście polecamy dobrać do pakietu jeszcze inne nasze produkty!); wskaż adres, pod którym ma dotrzeć paczka, opłać zamówienie i czekaj na kuriera.
Jeżeli wartość Twoich zakupów przekroczy 250 złotych, pokryjemy koszty ich dostawy. Dodatkowo, jeżeli zdecydujesz się na produkty oznaczone hasłem "ekspres" i zamówisz je do 8:00 między poniedziałkiem a czwartkiem, otrzymasz przesyłkę już następnego dnia! Nie zwlekaj, zamów wołowinę w Portside dziś, by już niedługo cieszyć się z doskonałych steków lub burgerów!
Chętnie odpowiemy na Twoje pytania lub pomożemy w wyborze. Możesz skontaktować się z nami przy pomocy formularza kontaktowego.