Kategorie
Paccheri z owocami morza
Paccheri z owocami morza

Kolejna odsłona kulinarnych podróży z Portside. Tym razem proponujemy superprosty gulasz z owoców morza, który przeniesie was prosto do krajów basenu Morza Śródziemnego. Gotowi? No to w drogę!

czytaj całość »
Risotto alla milanese
Risotto Milanese

Wszyscy tęsknimy za podróżami - na szczęście wystarczy jednak wejść do kuchni i wybrać odpowiedni przepis, by przenieść się w inne miejsce. Zapraszamy na wycieczkę do Mediolanu z naszym złocistym risotto alla milanese, któremu towarzyszą pyszne krewetki.

czytaj całość »
Lasagne z wędzonym łososiem
Lasagne z łososiem wędzonym

Nie znamy zbyt wielu osób, które z pełnym przekonaniem mówią, że lasagne nie jest dla nich. Jeżeli jednak wy macie takie osoby wśród znajomych, podajcie im nasz przepis na lasagne z łososiem. Wydaje nam się, że dzięki niemu mogą zmienić zdanie.

czytaj całość »
Łosoś – jak wybrać tego jedynego?
Łosoś – jak wybrać tego jedynego?

O tym, jakie ryby warto włączyć do codziennego menu, wspominaliśmy wielokrotnie. Tym razem skupiamy się niezwykle cennych i przydatnych informacjach dotyczące łososia, czyli ulubionej ryby Polaków. Który gatunek łososia jest najzdrowszy? 

czytaj całość »
Pięć powodów, dla których pokochasz małże
5 powodów, dla których pokochasz małże!

Małże to owoce morza, które w ostatnich latach zyskały całkiem sporą popularność wśród polskich konsumentów. Na całym świecie można wyróżnić aż 8 tys. gatunków! Najpopularniejsze z nich to mule, ostrygi oraz przegrzebki. Zamieszkują rowy oceaniczne i rzeki, ponieważ ich głównym pożywieniem są glony. Oprócz tego, że wyśmienicie smakują, są znane ze swoich wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy pięć powodów, dla których pokochacie małże.

czytaj całość »
Krewetki po koreańsku
Krewetki po koreańsku

Aromatyczne krewetki po koreańsku to wyjątkowa propozycja na urozmaicenie obiadu albo mocno treściwej kolacji. Wybierz stopień chrupkości, przygotuj przepyszny sos i delektuj się ich smakiem!

czytaj całość »
Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek - jak wskazuje zresztą jej nazwa - jest pozyskiwana podczas tłoczenia owoców oliwki na zimno lub na gorąco. Jej historia sięga prawie 4000 lat p.n.e.! Starożytne cywilizacje stosowały oliwę jako naturalny kosmetyk i lekarstwo na różne dolegliwości. Dlaczego oliwa extra virgin jest najzdrowsza na świecie? Jak i po co używać oliwy w kuchni? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w naszym artykule.

czytaj całość »
Halibut gratin
Halibut gratin

Halibut to drapieżna ryba morska, w Polsce spotykana również pod nazwą kulbak. Mięso halibuta ma charakterystyczny smak - jest kruche i niezwykle soczyste. Sprawdź, jak ta pyszna ryba wypada w połączeniu z gratin. Spoiler: genialnie!

czytaj całość »
Ceviche z tuńczykiem
Ceviche z tuńczykiem

Za nazwą ceviche skrywa się rodzaj sałatki, której głównym składnikiem jest surowa ryba, marynowana w cytrusowych sokach. Danie cieszy się szczególną popularnością u wybrzeży Ameryki Łacińskiej i na Karaibach. Zapraszamy was w smakową podróż - naszym przewodnikiem będzie tuńczyk.

czytaj całość »
Top 5 najzdrowszych ryb
Top 5 najzdrowszych ryb

To chyba najważniejsza kwestia, nad którą zastanawia się każdy świadomy smakosz - które ryby są najzdrowsze? Dobra wiadomość: istnieje cała masa ryb, których mięso ma mnóstwo właściwości odżywczych. Jeszcze lepsza wiadomość: sporo z nich spotkacie w sklepie Portside! Sprawdźcie nasze zestawienie pięciu ryb, które warto uwzględnić w codziennej diecie. 

czytaj całość »
Śledź Marineret z plackiem ziemniaczanym
Śledź Marineret z plackiem ziemniaczanym

Śledzie w lekkiej octowej marynacie, w której skład wchodzą: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sparzona cebula. Gdyby nie delikatna nuta słodyczy i zdecydowanie mniej kwaskowaty charakter, byłyby najbliższe smakiem do tych, które zazwyczaj znajdują się na naszych wigilijnych stołach. To właśnie śledzie Marineret Sild, które w naszym przepisie występują w roli głównej obok chrupiącego placka ziemniaczanego.

czytaj całość »
Poznaj sposoby podawania kawioru
Poznaj sposoby podawania kawioru

Kawior, uznawany za królewski przysmak, ma swoje wymagania w kwestii sposobu podania i samej degustacji. O kawiorze możemy powiedzieć, choć zabrzmi to wręcz snobistycznie, że kawioru się nie je, kawior się smakuje. Trzeba pamiętać, że nie zawsze będzie to miłość od pierwszego zetknięcia z kubkami smakowymi. Jak podawać kawior? Z czym go zjeść? Doradzamy.

czytaj całość »
Krewetki - numer 1 wśród owoców morza
Krewetki - numer 1 wśród owoców morza

Czy wiesz, że... na całym świecie rozpoznano około 2500 gatunków krewetek, a tylko kilkanaście rodzajów nadaje się do jedzenia? Te kilkanaście cechuje się wyśmienitym smakiem, niską kalorycznością i znakomitymi wartościami odżywczymi. Sprawdź, jakie krewetki wybrać!

czytaj całość »
Kwasy tłuszczowe Omega-3
Kwasy tłuszczowe Omega-3

Zgodnie z zasadami Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ryby powinny na stałe zagościć w diecie każdego z nas i pojawiać się w jadłospisie minimum 2-3 razy w tygodniu. Niestety, Polacy na tle innych krajów jedzą zdecydowanie zbyt mało ryb. Warto nad tym popracować m.in. dlatego, że ryby to świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Dlaczego są one tak ważne?

czytaj całość »
Śledź sherry w bułce maślanej
Śledź sherry w bułce maślanej

Słodkie, niezwykle delikatne, deserowe, o wyraźnej nucie sherry - te przymiotniki idealnie opisują bornholmskie śledzie Sherry Sild. Z czym najlepiej podać ryby o tak wyjątkowym smaku? Wypróbujcie ich połączenie z bułką maślaną, gzikiem, majonezem koperkowym i mocnymi dodatkami.

czytaj całość »
Krewetki w ostrej marynacie
Krewetki w ostrej marynacie

Masz ochotę na krewetki, które rozgrzeją twoje podniebienie? Za sprawą tylko kilku dodatków (i odrobiny cierpliwości) możesz nadać tym uniwersalnym owocom morza idealnie trafiony, ostry smak. 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl