Kategorie

Zupa rybna - co warto o niej wiedzieć?

Zupa rybna - co warto o niej wiedzieć?

Prawdziwa zupa rybna to złote połączenie zdrowia i smaku. Nie tylko mięso, ale i głowa czy ości ryby dodają zupie mnóstwa wartości odżywczych. Dzięki nim wzmacniamy nasz organizm, a do tego porządnie się najadamy. O zupie rybnej warto sobie przypominać częściej niż od święta. Jak zrobić zupę rybną? O czym pamiętać, zabierając się za gotowanie? Oto kilka przydatnych porad.


Jak wybrać ryby do zupy?

W wyborze ryby do zupy teoretycznie ogranicza nas niewiele, ale musimy być świadomi, co kupujemy. Najważniejsze jest to, aby kupowana ryba była pierwszej świeżości i jakości. Najlepsza ryba to oczywiście taka pozyskana z przestrzennego łowiska lub pochodząca ze sprawdzonej, ekologicznej hodowli, karmiona zdrowym pokarmem, który nie jest nafaszerowany konserwantami i antybiotykami. Zasada jest prosta: im zdrowsza ryba, tym więcej witamin, minerałów i składników odżywczych uzyskamy z jej mięsa. Przypomnijmy, że ryby dostarczają nam m.in. sporo łatwostrawnego białka, cenne kwasy omega-3 i witaminy z grup B, A, E i D. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule naszego dietetyka (klik!).

Do zupy warto dobrać ryby, których mięso jest w miarę miękkie, ale nie rozpadnie się zbyt łatwo. Pod tym względem trafionym wyborem będą m.in. dorsz, halibut i labraks (okoń morski) - wszystkie z nich znajdziecie w sklepie Portside. Unikajcie takich gatunków jak witlinek, flądra czy sola, ponieważ z uwagi na delikatność ich mięsa w zupie może się zrobić niezły bałagan. Z kolei tuńczyk albo makrela mają tendencję do wysychania, jeżeli nie są gotowane z należytą ostrożnością - ich również lepiej nie używać w zupie.

Jak zrobić zupę rybną?

Zupę rybną można przygotować tylko z użyciem filetów, jednak prawdziwą (i prawdopodobnie najlepszą) zupę rybną przyrządzimy za pomocą części ryby, które w procesie gotowania są raczej mniej oczywiste. Mamy tu na myśli ości, głowy i inne pozostałości po sprawieniu. Elementy te sprawiają, że zupa rybna zyskuje na aromacie. Gotowanej rybie w zupie powinny towarzyszyć różnorodne warzywa - wybierając dodatki i przyprawy, możecie się zainspirować rosyjską uchą, arabską szorbą czy francuską bouillabasse. 

W trakcie gotowania zupy należy pamiętać o bieżącym odszumowywaniu, czyli o zbieraniu piany (szumowin) z powierzchni wywaru. Piana powstaje w wyniku ścinania się białka - pozostawienie jej w zupie może zaszkodzić wypracowanemu aromatowi. Wskazówka: jeżeli zdarzy się, że nie wykorzystamy całości przygotowanego do zupy wywaru, bynajmniej nie należy go wylewać - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby go zamrozić i wykorzystać w przyszłości jako bazę do innych zup czy do sosów. 

To, że zupa nazywa się "rybna", nie wyklucza możliwości dorzucenia do dania owoców morza. Jest wręcz odwrotnie - wodni przyjaciele ryb mogą jeszcze bardziej podkręcić smak zupy. Przykładowo, we wspomnianej wcześniej zupie bouillabasse nie bez powodu obok ryb gotuje się np. langusty i kraby, które później są serwowane na osobnym półmisku (a to wszystko w towarzystwie odpowiedniego pieczywa). Z kolei nazwa tajskiej Tom Kha Khai wskazuje na jej mocne powiązanie z kurczakiem, jednak często danie to gotuje się również z rybą czy krewetkami (na blogu Portside znajdziecie prosty przepis na ten ostatni wariant). Duże pole do popisu daje też np. irlandzki chowder z rybami i krewetkami - tak treściwy, że aż się uszy trzęsą.

A dla leniuszków...

Leniuszkom, które niekoniecznie mają ochotę krzątać się w kuchni, ale nie pogardziłyby talerzem pysznej zupy rybnej, na ratunek przybywa Portside. W ofercie naszego sklepu internetowego od niedawna znajduje się skandynawska zupa rybna. Rozgrzewające danie, zabielane śmietaną, jest gotowane na wywarze z warzywami: selerem, marchewką i porem oraz z kawałkami dorsza. Przyrządzamy ją dla was na wolnym ogniu przez osiem godzin! Porcja 420 ml wystarczy nawet dla dwóch osób - to będzie wspaniały obiad. Miłośnikom gotowania polecamy zaś nie tylko ryby i owoce morza, ale i inne składniki, które z pewnością przydadzą się w przygotowywaniu zupy rybnej - to m.in. ziołowy box z przyprawami, sól Maldon albo niezbędna oliwa z oliwek.

Zdjęcie: Thiébaud FaixUnsplash


Proponowane produkty:

[product id="100", "236", "38"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl