Kategorie

Zaprzyjaźnij się z ostrygą

ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z OSTRYGĄ

"Kulinarna legenda", "wielki rarytas" - świeże ostrygi, skropione cytryną,  "wypijane" na surowo prosto z muszli, to dla niektórych  smakoszy najwspanialsze kulinarne przeżycie. Nie mogą tego zakłócić ani ostre krawędzie muszli, ani jej odłamki. Ostrygi uchodzą za przysmak na całym świecie, i to nie tylko dlatego, że są afrodyzjakiem, ale również ze względu na swój niepowtarzalny naturalny smak i bogactwo witamin i minerałów. Cieszą się ogromną popularnością od pradawnych czasów, jednak ich postrzeganie nieco się zmieniło - kiedyś pożywienie biedoty, dzisiaj symbol wykwintnego ucztowania. Dzielą świat na tych, w których wzbudzają obrzydzenie i tych, którzy nie wyobrażają sobie bez nich Swojej kulinarnej podróży. Czym są ostrygi? Jak je podać, żeby oczarowały? Zapraszamy Cię do magicznego świata ostryg :)


Francuski rarytas

Ostrygi to jedne z najwspanialszych owoców morza, którymi można się rozkoszować, podróżując do Francji. Ich mięso jest delikatne, lekko słodkie i rozpływa się w ustach. We francuskich kurortach można je zakupić niemalże wszędzie: w porcie, na rynku, w restauracjach, lokalnych sklepach, a nawet supermarketach. Ciężko wyobrazić sobie francuskie święta Bożego Narodzenia bez ostryg; przeciętny Francuz zjada ich około 30 rocznie, a Francja jest ich pierwszym producentem w Europie, czwartym na świecie. Każdego roku do konsumpcji trafia ok. 100 000 ton muszli, z czego tylko 10 procent jest eksportowanych. Ostrygi to bez wątpienia dziedzictwo kulinarne Francji. Statystyki mówią, że około 30% konsumentów to prawdziwi wielbiciele, którym nie są straszne nawet wysokie ceny tych rarytasów i spożywają je bez specjalnej okazji.

Ostrygi mają nieregularne łuskowate muszle i w zależności od gatunku są albo bardziej okrągłe, albo wydłużone. Końcowy proces produkcji każdej ostrygi ma z kolei ogromny wpływ na ich smak - jedne są słodsze, drugie zaś słone, jedne mają intensywny orzechowy smak, w innych z kolei wyczujemy tylko delikatny orzechowy aromat. Bez wątpienia natomiast ostrygi mogą poszczycić się oryginalnym i niebanalnym smakiem.

Dlaczego literka "r" jest tak istotna dla małży ?

Gdy mowa o mulach czy ostrygach, zawsze znajdzie się ktoś, kto już coś słyszał o literce "r". A cały sekret tkwi w tym, że w miesiącach, w których nazwie w wielu językach europejskich nie znajdziemy literki "r", czyli od maja do sierpnia, nie powinno się konsumować muli czy właśnie ostryg. Czy jest to tylko legenda? Czy istnieją argumenty broniące tego przekonania?

Jedni uważają, że chodzi tu o zasadę jeszcze z czasów sprzed wielkiej rewolucji technicznej, gdy możliwości chłodzenia i transportu w ciepłej porze roku były bardzo marne, w związku z  czym ryzyko, że delikatne mule czy ostrygi się zepsują, było zbyt duże. Inni natomiast upatrują powodów nie tyle w tradycji, ile w biologii. Właśnie w tym okresie, czyli od maja do sierpnia, ostrygi składają ikrę, co znacznie wpływa na ich smak i teksturę - mięso ostryg w tym czasie ma kremową konsystencję i delikatny smak. Czy ostrygi odławiane w tym okresie komuś odpowiadają, czy nie, to raczej kwestia indywidualnych upodobań smakowych.

Walory zdrowotne ostrygi i nie tylko...

Oprócz walorów smakowych ostrygi posiadają również bogate właściwości odżywcze. Jeśli spożywamy je na surowo, otrzymujemy obfity zastrzyk witamin i minerałów. Ostrygi są przede wszystkim bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a przy tym są produktem niskokalorycznym o minimalnej zawartości tłuszczu. Są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega -3, które odpowiadają za prawidłową pracę mózgu, pomagają zapobiec wielu chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój.

Imponują również składem witaminowo-mineralnym. Ich konsumpcja dostarcza nam przede wszystkim wysokie dawki witaminy B12, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak również pozostałe witaminy z grupy B, a także z grupy D, E i A. Ponadto ostrygi zawierają takie minerały jak: miedź, selen, wapń, żelazo, jod, magnez, fosfor. Dodatkowo są najbogatszym naturalnym źródłem cynku, to właśnie dzięki niemu cieszą się opinią silnego afrodyzjaku. Badania wykazały, że po zjedzeniu ostryg w spermie i gruczole krokowym wzrasta poziom cynku, który jest odpowiedzialny za produkcję męskiego hormonu - testosteronu, zwiększa libido i dodaje energii. Nie dziwi więc fakt, że ostrygi zaliczane są do kategorii superżywności, której spożywanie ma pozytywne działanie dla naszego organizmu.

Krótki poradnik

Leżące przed nami zamknięte muszle...

Jeżeli muszla jest szczelnie zamknięta, mamy pewność, że ostryga jest świeża. Powinna być również dość ciężka. Ostrygi przechowujemy oczywiście w chłodzie, najlepiej pod wilgotnym przykryciem, aby nie wyschły. Wbrew pozorom ostrygi wcale szybko się nie psują, zawierają w sobie dużo wody i w odpowiednich warunkach (bez dostępu do powietrza) ich termin przydatności wynosi nawet do dwóch tygodni od momentu wyłowienia.  Jeżeli mamy pewność, że nasze ostrygi są odpowiednie do spożycia, przyszedł czas na ich otworzenie.

Jak najłatwiej otworzyć muszlę? Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnego noża do otwierania ostryg - krótki mocny nóż z ostro zakończonym czubkiem.

  • Najpierw wypłucz i wyszoruj starannie ostrygę pod bieżącą wodą.
  • Następnie przytrzymaj ją w dłoni wypukłą stroną do dołu, wbij czubek noża w miejsce, gdzie jest spojenie muszli, poprowadź nóż wokół ostrygi między obiema połówkami, podważ górną połówkę i ostrzem noża oddziel ją od dolnej.

Dzięki tej metodzie obie połówki muszli pozostają nieuszkodzone i jej odłamki nie zakłócą nam przyjemności jedzenia. Profesjonaliści przytrzymują ostrygę przez lnianą ściereczkę, jeżeli jednak nie mamy wprawy, warto włożyć rękawice ochronne z metalowej plecionki, w celu uniknięcia zranienia.  Koniecznie zachowaj płyn znajdujący się w środku muszli!

Jak serwować i jak jeść?

Ostrygi możemy dodać do dań z owoców morza, do potraw mięsnych, możemy jeść je również same - smażone, gotowane, marynowane, zapiekane i grillowane. Równie ciekawie smakują na parze, z pieca lub w tempurze. Bardzo popularną opcją są również klasyczne amerykańskie Ostrygi Rockefellera – zapiekane ze szpinakiem i gęstym sosem śmietanowym lub serem.

Jednak zdecydowanie najpopularniejszym i najbardziej finezyjnym sposobem jest zjedzenie ostrygi na surowo prosto z muszli. Warto serwować je zawsze otwarte, ułożone w muszlach na lodzie, a całość przyozdobić ćwiartkami cytryny. Podawane bywają również często w towarzystwie wyboru sosów, np. chrzanowego, koktajlowego czy mignonette. Z tak pięknie przygotowanej kompozycji bierzemy muszlę do rąk, skrapiamy ćwiartką cytryny lub dodajemy ulubiony sos, zbliżamy muszlę do ust i po prostu "wypijamy" zawartość ze środka. Teraz tylko pozostaje nam delektować się wyjątkowością tego momentu. Ostrygi idealnie komponują się ze schłodzonym białym winem lub szampanem.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl