
Tatar z tuńczyka to efektowna przystawka - szczególnie w połączeniu z ryżem, plasterkami awokado i sosem z zielonego ogórka. Nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze jak smakuje!
Tatar z tuńczyka z awokado
Składniki:
- ok. 60 g tuńczyka
- 40 g ryżu dzikiego lub czerwonego
- sok z połowy cytryny
- 40 ml sosu sojowego
- 10 ml miodu
- 2 g chilli
- 2 g sezamu
- skórka z połowy zielonego ogórka
- 80 ml gęstego jogurtu naturalnego
- awokado
Sposób przygotowania:
1. Ryż dziki lub czerwony gotujemy 20 minut, po czym studzimy i odstawiamy.
2. Sos z zielonego ogórka: Obieramy połowę zielonego ogórka, jego skórkę wkładamy do pojemnika, posypujemy szczyptą soli, czekamy ok. 30 minut, aż puści sok. Odciskamy, wyciskając całą wodę ze skórek; odcedzone skórki ogórka łączymy z jogurtem, dodając szczyptę soli i większą szczyptę pieprzu, blendujemy na gładką emulsję, odcedzamy przez sitko z małymi oczkami.
3. Krem sojowo-miodowy: Do garnka lub patelni dodajemy miód, chili, sos sojowy i sok z połowy cytryny - gotujemy do otrzymania gęstej konsystencji i chłodzimy.
4. Tuńczyka siekamy, łączymy z kremem sojowo-miodowym i sezamem. Układamy na talerzu warstwowo od dołu ryż, posiekanego tuńczyka i awokado pokrojone w plasterki. Na górę możemy położyć plasterki gruszki. Talerz polewamy sosem z zielonego ogórka. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="44"]