Kategorie

Tajska zupa Tom Kha Kai z krewetkami

Tajska zupa Tom Kha Kai z krewetkami

Tom Kha Kai zazwyczaj jest robiona z kurczakiem, rybą lub krewetkami. My prezentujemy propozycję przyrządzenia tej trzeciej wersji. Przepis można oczywiście dowolnie modyfikować - przykładowo: krewetki bez przeszkód zastąpi ryba albo tofu.


Tajska zupa Tom Kha Kai z krewetkami

Składniki:

  • 750 ml mleka kokosowego
  • 2 gałązki trawy cytrynowej (tylko biała część, każda pokrojona cieniutko)
  • kawałek galangalu (ok. 5 cm), pokrojony na kawałki (jeżeli użyjesz pasty, możesz pominąć)
  • 4 szalotki, zmiażdżone płaską stroną tasaka
  • 20 krewetek (ogony)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół
  • 150 g pieczarek
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 6 listków kafiru, podartych na pół (jeżeli użyjesz pasty, możesz pominąć)
  • 3-5 papryczek chilli, nasiona usunięte, pokrojone 
  • listki kolendry
  • pasta tajska tom kha, np. taka (możesz pominąć, jeżeli masz galangal i liście kafiru) 

Sposób przygotowania:

1. Do garnka wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową, galangal i szalotki. Nastaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia.

2. Dodaj sos rybny i cukier trzcinowy. Gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając przez 2 minuty. 

3. Dodaj krewetki, pomidorki koktajlowe i pieczarki. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

4. Następnie dodaj sok z limonki, liście kafiru i chilli. Nie gotuj za długo, aby pomidorki się nie rozgotowały!

5. Podawaj z ryżem basmati, posyp kolendrą. Bon appetit!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl