Kategorie

Tacos z krewetkami

Tacos z krewetkami

Tacos to jedno z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej - idealna propozycja na biesiadę ze znajomymi. Koniecznie spróbuj ich z krewetkami! 


Jak przygotować tacos?

Oto nasz tip na okrągłe placki bez specjalnej maszynki do robienia tacos: 

  • Uformuj kulkę z ciasta kukurydzianego. Na blacie lub desce do krojenia połóż papier pergaminowy lub folię spożywczą. Przygotuj ciężką patelnię lub garnek z dwoma uchami - koniecznie z płaskim dnem! Równomiernie dociskaj nim kulkę z ciasta i uformuj okrągły placek. Grilluj go na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni/grillu do uzyskania lekkiej chrupkości - ważne, żeby ich nie przesuszyć!
  • Kukurydziane placki włóż do koszyczka wyłożonego ściereczką i przykryj je, aby nie wystygły i nie wyschły. Jeżeli lubisz sery, podczas grillowania placków taco możesz na nie położyć starty ser lub ser w kawałku. Poczekaj, aż ser się rozpuści i dopiero wtedy wykładaj wszystkie składniki. 

Dodatki do tacos

Nie ma tacosowego party bez pysznych dodatków! Na środku stołu przygotuj miseczki, w których powinny się znaleźć m.in.:

  • Guacamole
    • Do przygotowania go potrzebujesz: jedno awokado, sok z połowy limonki, 1/4 szalotki lub czerwonej cebuli posiekanej, 1 cały pomidor bez miąższu, jedna łyżka oliwy, posiekana kolendra, szczypta soli (ewentualnie: odrobina chilli).
  • Sos mango 
    • Połowę mango kroimy w kosteczkę, a drugą połowę blendujemy z łyżeczką oliwy i łyżeczką śmietany 18%. Dodajemy sól, pieprz, chilli i posiekaną czerwoną cebulę. Całość mieszamy i posypujemy listkami kolendry.
  • Czerwona kapusta
    • Skrój 1/4 kapusty w bardzo cienkie paseczki. Zamarynuj kapustę w łyżeczce cukru, łyżeczce soli oraz łyżce octu lub soku z cytryny.
  • Sos chipotle 
    • Mały kubełek śmietany wymieszaj z marynatą chipotle. Dodaj szczyptę soli. Opcjonalnie możesz dodać majonezu lub użyć majonezu zamiast śmietany.
  • Śmietana
    • Idealnie sprawdzi się do zrównoważenia ostrych smaków.
  • Limonka
    • Pokrój w ćwiartki i podaj do skropienia tacos.

Tacos i krewetki

Do tacos możesz przygotować krewetki w różnych wariantach:

  • Z CZOSNKIEM: Krewetki podsmaż na oliwie, w połowie smażenia dodaj dwa posiekane ząbki czosnku oraz kawałek masła. 
  • NA OSTRO: Krewetki zamarynuj w łyżce oliwy, łyżeczce chilli, łyżce słodkiej papryki, szczypcie soli i pieprzu oraz jednym ząbku startego czosnku. Odstaw na 15 min, następnie grilluj kilka minut, aż będą zarumienione.
  • W PANIERCE: Krewetki posól, obtocz w mące ziemniaczanej, później w wymieszanym jajku i znów w mące ziemniaczanej. Smaż na głębokim tłuszczu.

Smacznego!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="42", "41"]

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl