
Tacos to jedno z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej - idealna propozycja na biesiadę ze znajomymi. Koniecznie spróbuj ich z krewetkami!
Jak przygotować tacos?
Oto nasz tip na okrągłe placki bez specjalnej maszynki do robienia tacos:
- Uformuj kulkę z ciasta kukurydzianego. Na blacie lub desce do krojenia połóż papier pergaminowy lub folię spożywczą. Przygotuj ciężką patelnię lub garnek z dwoma uchami - koniecznie z płaskim dnem! Równomiernie dociskaj nim kulkę z ciasta i uformuj okrągły placek. Grilluj go na suchej lub bardzo delikatnie natłuszczonej patelni/grillu do uzyskania lekkiej chrupkości - ważne, żeby ich nie przesuszyć!
- Kukurydziane placki włóż do koszyczka wyłożonego ściereczką i przykryj je, aby nie wystygły i nie wyschły. Jeżeli lubisz sery, podczas grillowania placków taco możesz na nie położyć starty ser lub ser w kawałku. Poczekaj, aż ser się rozpuści i dopiero wtedy wykładaj wszystkie składniki.
Dodatki do tacos
Nie ma tacosowego party bez pysznych dodatków! Na środku stołu przygotuj miseczki, w których powinny się znaleźć m.in.:
- Guacamole
- Do przygotowania go potrzebujesz: jedno awokado, sok z połowy limonki, 1/4 szalotki lub czerwonej cebuli posiekanej, 1 cały pomidor bez miąższu, jedna łyżka oliwy, posiekana kolendra, szczypta soli (ewentualnie: odrobina chilli).
- Sos mango
- Połowę mango kroimy w kosteczkę, a drugą połowę blendujemy z łyżeczką oliwy i łyżeczką śmietany 18%. Dodajemy sól, pieprz, chilli i posiekaną czerwoną cebulę. Całość mieszamy i posypujemy listkami kolendry.
- Czerwona kapusta
- Skrój 1/4 kapusty w bardzo cienkie paseczki. Zamarynuj kapustę w łyżeczce cukru, łyżeczce soli oraz łyżce octu lub soku z cytryny.
- Sos chipotle
- Mały kubełek śmietany wymieszaj z marynatą chipotle. Dodaj szczyptę soli. Opcjonalnie możesz dodać majonezu lub użyć majonezu zamiast śmietany.
- Śmietana
- Idealnie sprawdzi się do zrównoważenia ostrych smaków.
- Limonka
- Pokrój w ćwiartki i podaj do skropienia tacos.
Tacos i krewetki
Do tacos możesz przygotować krewetki w różnych wariantach:
- Z CZOSNKIEM: Krewetki podsmaż na oliwie, w połowie smażenia dodaj dwa posiekane ząbki czosnku oraz kawałek masła.
- NA OSTRO: Krewetki zamarynuj w łyżce oliwy, łyżeczce chilli, łyżce słodkiej papryki, szczypcie soli i pieprzu oraz jednym ząbku startego czosnku. Odstaw na 15 min, następnie grilluj kilka minut, aż będą zarumienione.
- W PANIERCE: Krewetki posól, obtocz w mące ziemniaczanej, później w wymieszanym jajku i znów w mące ziemniaczanej. Smaż na głębokim tłuszczu.
Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="42", "41"]