Kategorie

Stek z tuńczyka z purée

Stek z tuńczyka z puree

Soczysty stek z tuńczyka, ziemniaczane purée oraz karmelizowana cebula - takie trio zapewni każdemu intensywne doznania smakowe. Ostrzegamy: temu zestawowi po prostu nie można się oprzeć.


Stek z tuńczyka z purée

Składniki:

  • Stek z tuńczyka
  • 1 czerwona cebula
  • 15 gr cukru lub 10 ml miodu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • opcjonalnie: 50 g startego parmezanu
  • 80 ml mleka
  • 100 ml czerwonego wina
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Purée

Ziemniaki wstawiamy do zimnej wody i gotujemy. Po zagotowaniu dobrze odcedzamy, dodajemy masło. Dokładnie ugniatając, dolewamy mleko, następnie dodajemy parmezan, sól, pieprz i szczyptę gałki - puree powinno być lśniące i gładkie. Wskazówka: jeżeli purée będzie zbyt gęste, możemy je rozrzedzić masłem lub mlekiem.

2. Karmelizowana cebula

Kroimy dużą czerwoną cebulę w grubsze piórka, wrzucamy na patelnię, zasypując cukrem lub miodem, 

odrobiną soli i pieprzu. Gdy cukier się rozpuści, zalewamy czerwonym winem i szybko odparowujemy. Cebula nie powinna być rozgotowana, a lekko chrupiąca.

3. Stek

Na gorącą patelnię dajemy sól, pieprz, odrobinę oliwy i tuńczyka – smażymy około 3 minut (łącznie z dwóch stron), ściągamy z patelni i serwujemy z purée i cebulką. Smacznego!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="44"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl