Kategorie

Spaghetti z kalmarami i krewetkami

Spaghetti z kalmarami i krewetkami

Uwielbiamy obiady, które pachną latem. Nie inaczej jest ze spaghetti z kalmarami i krewetkami - ich połączenie z włoskim makaronem, przyprawami i odrobiną białego wina to niebo w gębie.


Spaghetti z kalmarami i krewetkami

Składniki: 

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 100 g kalmarów
  • 200 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka białego wina 
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • szczypta peperoncino
  • sól i pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Kalmary i krewetki opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i peperoncino, następnie dodaj kalmary oraz odrobinę białego wina i pozwól mu wyparować.
  3. Dodaj sos pomidorowy i gotuj przez około 40 minut, dodając podczas gotowania trochę wody, aby sos nie był zbyt gęsty.
  4. Następnie dodaj krewetki, gotuj wszystko razem przez około 5 minut.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente  w garnku z dużą ilością wrzącej wody.
  6. Odcedź makaron i przełóż bezpośrednio na patelnię, wymieszaj z sosem i podawaj, posypując natką pietruszki. Smacznego!

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="182", "103", "191"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl