Kategorie

Smażone przegrzebki z chorizo i zielonym groszkiem

Smażone przegrzebki z chorizo i zielonym groszkiem

Uwaga — do tej pory nie proponowaliśmy Wam tak szybkiego dania. W zaledwie kwadrans przygotujecie przepyszne smażone przegrzebki w towarzystwie chorizo i zielonego groszku. Smacznie i błyskawicznie — tak lubimy najbardziej!


Smażone przegrzebki z chorizo i zielonym groszkiem

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 15 minut


Składniki:

  • 1 opakowanie przegrzebek (klik!)
  • 200 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 12 plasterków chorizo
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • olej
  • sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mocno rozgrzewamy patelnię. Następnie skrapiamy ją olejem i układamy przegrzebki.

2. Smażymy mocno przez 2 minuty z każdej strony. Przegrzebki powinny się przyrumienić.

3. Zdejmujemy je z patelni, po czym wrzucamy na nią chorizo z czosnkiem i dolewamy troszkę tłuszczu. Smażymy chwilę, dodajemy groszek i wino. Czekamy, aż wino odparuje.

4. Na talerzu układamy wszystkie składniki i polewamy je sosem powstałym na patelni. Dekorujemy liśćmi sałaty.  

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl