Kategorie

Śledź Marineret z plackiem ziemniaczanym

Śledź Marineret z plackiem ziemniaczanym

Śledzie w lekkiej octowej marynacie, w której skład wchodzą: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sparzona cebula. Gdyby nie delikatna nuta słodyczy i zdecydowanie mniej kwaskowaty charakter, byłyby najbliższe smakiem do tych, które zazwyczaj znajdują się na naszych wigilijnych stołach. To właśnie śledzie Marineret Sild, które w naszym przepisie występują w roli głównej obok chrupiącego placka ziemniaczanego.


Śledź Marineret z plackiem ziemniaczanym

Składniki:

  • 2 filety Śledzie z Bornholmu Marineret Sild
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • koperek
  • sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki, utrzyj na grubych oczkach.
  2. Dodaj jajko i łyżkę mąki.
  3. Wymieszaj składniki, na koniec dodaj szczyptę soli do smaku.
  4. Rozgrzej tłuszcz na patelni.
  5. Wrzuć nieco utartego ziemniaka i poczekaj, aż zacznie skwierczeć. Będzie to oznaczało, że temperatura tłuszczu jest odpowiednia.
  6. Następnie nałóż dwie łyżki ziemniaków, uformuj je delikatnie łyżką, aby placek miał grubość maksymalnie 1 cm i szerokość 8 cm.
  7. Smaż placki na średnim ogniu, aby ich nie spalić, gdyż środek może pozostać surowy.
  8. Zdejmij z patelni, połóż na talerzu, polej obficie gęstą śmietaną i połóż śledzia.

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="52"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl