
Oto kolejna odsłona naszej nieformalnej serii przepisów na szybki i smaczny obiad. W letni dzień możecie się rozsmakować w grillowanym sandaczu, obok którego na talerzu prężą się smakowite przegrzebki i szparagi. Ile czasu na całość? Zaledwie pół godziny. Do dzieła!
Sandacz z grillowanymi szparagami i przegrzebkami
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 400 g fileta z sandacza (klik!)
- 6 przegrzebek (klik!)
- 1 łyżka kaparów
- 4 rzodkiewki
- 50 g masła
- 8 obgotowanych szparagów
- 1 łyżka posiekanej natki
- sól i pieprz
- cytryna
Sposób przygotowania:
1. Szparagi grillujemy lub obsmażamy na patelni.
2. Sandacza solimy i grillujemy lub smażymy na patelni. Przekładamy na półmisek.
3. Na czystej patelni rozgrzewamy małą ilość tłuszczu. Następnie układamy przegrzebki. Gdy mocno się przyrumienią, przekładamy je na drugą stronę.
4. Dodajemy pokrojone rzodkiewki i kapary. Smażymy chwilę, po czym dodajemy masło. Dusimy całość przez około 40 sekund.
5. Dodajemy posiekaną natkę i tak przygotowanym sosem polewamy składniki na półmisku. Podajmy z cytryną.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="101", "179"]