
W naszym nowym przepisie na sałatkę pieczona wędzona makrela spotyka się z mocno nietypowymi składnikami — jabłkiem, cykorią i orzechami. Czy to pierwszy kulinarny zwiastun jesieni? Być może, ale ta sałatka jest przepyszna niezależnie od pory roku. Spróbujcie!
Sałatka z pieczoną wędzoną makrelą z jabłkiem, cykorią i orzechami
czas przygotowania: 20 minut
liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 szt. wędzonej makreli (klik!)
- 1 duże słodkie jabłko
- 1 cykoria
- 50 g orzechów włoskich
- ½ pęczka koperku
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Makrelę pieczemy przez 10 minut.
2. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Jabłko kroimy w cienkie plasterki. Cykorię dzielimy na listki.
3. W miseczce łączymy majonez, sok z cytryny i miód. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dolewamy odrobinę wody, aby sos był rzadki.
4. Układamy składniki sałatki na talerzu. Polewamy je sosem, dodajemy orzechy i szczypiorek.
5. Ciepłą makrelę filetujemy, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce. Bon appetit!
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!