
Lekka, pożywna, idealna na lato — właśnie taka jest nasza sałatka z ośmiornicą, oliwkami i pomidorami. Korzystajcie z wakacyjnego słońca i koniecznie spróbujcie tej potrawy w pięknych okolicznościach przyrody. Na świeżym powietrzu sałatka posmakuje jeszcze lepiej!
Sałatka z ośmiornicą, oliwkami i pomidorami
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ugotowanej ośmiornicy (klik!)
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 60 ml oliwy extra vergine
- kilka pomidorów cherry
- 1 pomidor malinowy
- szczypta oregano
- 6 zielonych oliwek
- 6 czarnych oliwek
- sól i pieprz
- sałata do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, po czym dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
2. Dodajemy ośmiornicę i smażymy po 3 minuty z każdej strony, aż zrobi się rumiana. Kroimy ją na mniejsze kawałki.
3. Oliwę łączymy z czosnkiem i natkę i dodajemy do ośmiornicy. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
4. W tym czasie kroimy na mniejsze kawałki pomidory i oliwki. W misce mieszamy pomidory z oliwkami i ośmiornicą. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.
5. Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy na talerze. Dekorujemy listkami sałaty.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!