
Niedawno na Instagramie dostaliśmy od Was jasny sygnał: kochacie nasze krewetki! Nie mogliśmy nie wziąć tego pod uwagę w kontekście nowych przepisów - dzielimy się zatem pomysłem na idealną na letnie popołudnie sałatkę z krewetkami argentyńskimi w kreolskiej marynacie. Zaryzykujemy stwierdzenie, że posmakuje każdemu!
Sałatka z krewetkami w kreolskiej marynacie
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- kilka krewetek argentyńskich (klik!)
- świeże liście sałaty
- 1 grejpfrut
- ¼ cebuli
- ¼ czerwonej cebuli
- 6 pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Marynata:
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- Szczypta chili
- Szczypta białego pieprzu
- Szczypta kminu rzymskiego
- Oliwa
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki marynaty połączyć w miseczce. Dodać trochę oliwy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Polać nią obrane krewetki i usmażyć je z obu stron, uważając, aby nie przypalić marynaty.
3. Do miski nałożyć sałatę, kawałki grapefruita, posiekaną cebulę.
4. W miseczce połączyć oliwę i sok z cytryny. Lekko posolić sos i polać nim sałatę.
5. Na wierzch ułożyć usmażone krewetki. Banalne, prawda? Smacznego!
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="103", "46"]