
Mogliście zauważyć, że w Portside kochamy dania pachnące latem i słońcem. Nasz prosty przepis na rybę po sycylijsku, która bez dwóch zdań należy do takich właśnie potraw, daje wam (prawie całkowitą) dowolność w doborze ryby. Dorzucacie garść aromatycznych dodatków i voilà - jesteśmy na wczasach... 🎶
Ryba po sycylijsku
Składniki:
- dowolna biała ryba, np. dorsz, dorada albo halibut (w całości lub filet)
- 6-8 oliwek
- garść kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 ugotowane ziemniaki
- 8 pomidorków cherry
- 100 ml białego wina
- 100 ml passaty pomidorowej (lub zblendowane pomidory z puszki)
- bazylia
- natka pietruszka
- 60 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Wypatroszoną i oczyszczoną rybę solimy i zostawiamy.
- Czosnek siekamy - mieszamy go razem z kaparami i oliwkami. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Siekamy natkę i bazylię.
- Na dużą rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy rybę na średnim ogniu przez 7-8 minut.
- Dodajemy posiekany czosnek, kapary i oliwki - czekamy minutę, aby się podsmażyły i dodajemy po kolei białe wino, pomidory, pomidorki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy i podduszamy ok. 5-6 minut na małym ogniu. Posypujemy ziołami. Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="100", "236", "37"]