Kategorie

Ryba po sycylijsku

Ryba po sycylijsku

Mogliście zauważyć, że w Portside kochamy dania pachnące latem i słońcem. Nasz prosty przepis na rybę po sycylijsku, która bez dwóch zdań należy do takich właśnie potraw, daje wam (prawie całkowitą) dowolność w doborze ryby. Dorzucacie garść aromatycznych dodatków i voilà - jesteśmy na wczasach... 🎶


Ryba po sycylijsku

Składniki: 

  • dowolna biała ryba, np. dorsz, dorada albo halibut (w całości lub filet)
  • 6-8 oliwek
  • garść kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 8 pomidorków cherry
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml passaty pomidorowej (lub zblendowane pomidory z puszki)
  • bazylia
  • natka pietruszka
  • 60 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Wypatroszoną i oczyszczoną rybę solimy i zostawiamy.
  2. Czosnek siekamy - mieszamy go razem z kaparami i oliwkami. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Siekamy natkę i bazylię.
  3. Na dużą rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i smażymy rybę na średnim ogniu przez 7-8 minut.
  4. Dodajemy posiekany czosnek, kapary i oliwki - czekamy minutę, aby się podsmażyły i dodajemy po kolei białe wino, pomidory, pomidorki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Przykrywamy i podduszamy ok. 5-6 minut na małym ogniu. Posypujemy ziołami. Smacznego! 

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="100", "236", "37"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl