Kategorie

Risotto alla milanese

Risotto Milanese
Wszyscy tęsknimy za podróżami - na szczęście wystarczy jednak wejść do kuchni 
i wybrać odpowiedni przepis,
by przenieść się w inne miejsce.
Zapraszamy na wycieczkę do Mediolanu z naszym złocistym risotto alla milanese,
któremu towarzyszą pyszne krewetki.


Risotto alla milanese

Składniki:

  • 1 opakowanie krewetek ogony
  • 1,5 szklanki ryżu carnaroli
  • sól
  • 6 filiżanek bulionu warzywnego lub rybnego
  • duża szczypta szafranu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżka świeżego tymianku, użyliśmy suszonego
  • 1 niewielka łyżeczka płatków chilli
  • 1/2 szklanki wytrawnego (białego) wermutu
  • mała garść posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki masła
  • ok. 1 szklanki świeżo startego Parmigiano-Reggiano

opcjonalnie: pancetta (ok. 100 g) oraz szparagi lub cukinia


Jeżeli decydujesz się na szparagi:
1. Przygotuj dużą miskę z lodowatą wodą. W garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj szparagi przez 2 minuty. Za pomocą pająka lub łyżki cedzakowej przenieś szparagi do lodowatej wody, aby ostygły. Odcedź i osusz.

Jeżeli decydujesz się na cukinię:

1. Na patelni podgrzej łyżkę oliwy, cukinię pokrój w grubą kostkę, smaż kilka minut, posól, zdejmij z ognia.

Sposób przygotowania:

2. W średnim rondlu podgrzej wywar i szafran na małym ogniu.

3. W rondelku z okrągłym dnem podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek. Gdy oliwa będzie bardzo dobrze rozgrzana, dodaj pancettę (jeżeli używasz). Gotuj, często mieszając, aż tłuszcz się zeszkli, około 2 minuty.

Jeżeli nie dodajesz pancetty, rozpocznij w tym miejscu:

2. Podgrzej oliwę z oliwek na głębokiej patelni, dodaj cebulę, 2 ząbki czosnku i czarny pieprz oraz sól. Smaż, często mieszając, aż cebula będzie miękka. Dodaj ryż i mieszaj, smaż wszystko razem około 1 minuty.

3. Dodaj wino i mieszaj, aż się wchłonie. Dodawaj ciepły bulion, po dwie łyżki wazowe na raz, energicznie mieszając po każdym dodaniu. Od momentu rozpoczęcia dodawania bulionu risotto powinno gotować się dokładnie 18 minut.

4. Gdy risotto będzie się gotowało przez 15 minut, na drugiej patelni podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek.

5. Dodaj krewetki; dopraw solą, tymiankiem, pokruszoną czerwoną papryką i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Dodaj pietruszkę, sok z cytryny i 1 łyżkę masła. Zdejmij z ognia.

6. Gdy risotto będzie gotowe - ryż po przegryzieniu w środku będzie leciutko twardy, z wierzchu miękki - dodaj pozostałe 2 łyżki masła, parmezan i szparagi, jeżeli używasz. Wymieszaj wszystko dokładnie. Risotto powinno mieć kremową konsystencję, która "się trzyma".

Wykładaj na płaskie talerze, na wierzch ułóż krewetki, posyp serem lub pietruszką do dekoracji.
Smacznego!


 

P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="42"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl