Kategorie

Poznaj sposoby podawania kawioru

Poznaj sposoby podawania kawioru

Kawior, uznawany za królewski przysmak ma swoje wymagania w kwestii sposobu podania i samej degustacji. O kawiorze możemy powiedzieć, choć zabrzmi to wręcz snobistycznie, że kawioru się nie je, kawior się smakuje. Trzeba pamiętać, że nie zawsze będzie to miłość od pierwszego zetknięcia z kubkami smakowymi.


 

Jak podawać kawior?

Oto garść zasad, które każdy smakosz kawioru musi znać:

  1. Powinien być dobrze schłodzony, by zachowana była jego świeżość. Jest bardzo wrażliwy na temperaturę. Kawior możemy przechowywać w lodówce, ale nie w zamrażarce!

  2. Kawior serwujemy w schłodzonym, szklanym naczyniu (miseczce), najlepiej kryształowym. Naczynie powinno być umieszczone na skruszonym lodzie. To gwarantuje zachowanie świeżości smaku.

  3. Kawior nakładamy łyżeczką z masy perłowej lub szylkretu. Ten delikates traktujemy po królewsku. Pamiętajmy, aby unikać metalowych łyżeczek (zwłaszcza ze srebra), które mogą reagować z kawiorem i nadać mu metaliczny smak.

  4. Tradycja smakowania kawioru przed zakupem wykształciła pewien wyjątkowy sposób degustacji. Połóż szczyptę kawioru na zewnętrznej części dłoni, w miejscu między kciukiem a palcem wskazującym lub na palcu wskazującym. Przyjrzyj się koralikom ikry, następnie weź do ust. Rozprowadź koraliki ikry po podniebieniu. Tak robią na przykład szefowie kuchni najlepszych restauracji, testujący smak kawioru.

Z czym można zjeść kawior?

Tradycyjnie: z blinami. Może być serwowany na ciepłych tostach. Świetnie smakuje z ciemnym pieczywem. Podaje się go zazwyczaj na małych kanapeczkach. Uwaga! Kawioru się nie rozsmarowuje. Na przyjęciach jest podawany w jajku, zatopiony w nim jak żółtko. Najpierw z jajka wyjada się kawior, potem można zjeść jajko.

Kawior świetnie komponuje się z owocami morza, na przykład doskonale smakuje ze świeżym homarem. Równie pysznym daniem jest „czarne złoto w ostrydze”. Kawior jest tu zanurzony we wnętrzu ostrygi, niczym klejnot. Całość podawana jest na kryształkach lodu, w towarzystwie cytryny.

Można go też przygotować z ciepłymi, nieobranymi ze skórki ziemniakami, przekrojonymi na pół, z wyżłobioną w połówce ziemniaka miseczką, do której wkładamy kawior. Tak przyrządzonego ziemniaka możemy zamknąć i zjeść w całości. Kawior idealnie pasuje też do ryb. Podaje się również jako przystawkę w kompozycji jarzyn.

Kawior nieodłącznie kojarzony jest z alkoholem. Towarzyszem dla ikry z jesiotra jest często dobry jakościowo szampan. Często pije się do niego białe wino. Rosyjska tradycja wypracowała połączenie kawioru z czystą wódką.


Proponowane produkty:

[product id="129", "126", "133"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl