
We wrzesień, który niebawem przyniesie nam początek jesieni, wkraczamy z porządnym obiadem. Pieczony pstrąg sprawdzi się zarówno w ostatnie letnie dni (szczególnie z uwagi na cytrynową nutkę), jak i na otwarcie tej nieco zimniejszej pory roku.
Pieczony pstrąg z bekonem i cytryną
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 pstrągi (klik!)
- 100 g klarowanego masła lub oleju
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 g bekonu
- 2 cytryny
- 1 pęczek szczypiorku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pstrągi solimy.
2. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i faszerujemy nią pstrągi.
3. Rybę pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.
4. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie podsmażamy bekon pokrojony w małe kawałki, cebulę i czosnek. Gdy składniki się usmażą, dodajemy sok z połowy cytryny.
5. Rybę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!