Kategorie

Pieczony pstrąg z bekonem i cytryną

Pieczony pstrąg z bekonem i cytryną

We wrzesień, który niebawem przyniesie nam początek jesieni, wkraczamy z porządnym obiadem. Pieczony pstrąg sprawdzi się zarówno w ostatnie letnie dni (szczególnie z uwagi na cytrynową nutkę), jak i na otwarcie tej nieco zimniejszej pory roku. 


Pieczony pstrąg z bekonem i cytryną

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 30 minut


Składniki:

  • 2 pstrągi (klik!)
  • 100 g klarowanego masła lub oleju 
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g bekonu 
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pstrągi solimy.

2. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i faszerujemy nią pstrągi.

3. Rybę pieczemy w 220 stopniach przez 12 minut.

4. W tym czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy masło, następnie podsmażamy bekon pokrojony w małe kawałki, cebulę i czosnek. Gdy składniki się usmażą, dodajemy sok z połowy cytryny.

5. Rybę polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl