Kategorie

Pieczony okoń morski z sosem imbirowym

Pieczony okoń morski z sosem imbirowym

Wiemy, że lubicie, kiedy podrzucamy wam przepisy na szybkie i smaczne dania, więc nie zawodzimy również teraz. Tym razem nasz portowy okoń morski występuje w towarzystwie charakterystycznego, aksamitnego sosu imbirowego. Koniecznie spróbujcie!


Pieczony okoń morski z sosem imbirowym

liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut


Składniki: 

  • 2 okonie morskie (klik!)
  • 70 g imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 60 ml sosu rybnego lub sojowego
  • 60 g cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Ryby w temperaturze pokojowej lekko nacinamy z obu stron i nacieramy solą. Skrapiamy tłuszczem i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.

2. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku łączymy posiekany imbir, czosnek, chili,
sos rybny z cukrem i sokiem z cytryny. Dolewamy 100 ml wody i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.

3. Próbujemy i ponownie doprawiamy. Staramy się zbalansować smak kwaśny, słony i słodki.

4. Sos lekko studzimy i polewamy nim upieczoną rybę lub podajmy jako dip.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="38"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl