
Wiemy, że lubicie, kiedy podrzucamy wam przepisy na szybkie i smaczne dania, więc nie zawodzimy również teraz. Tym razem nasz portowy okoń morski występuje w towarzystwie charakterystycznego, aksamitnego sosu imbirowego. Koniecznie spróbujcie!
Pieczony okoń morski z sosem imbirowym
liczba porcji: 2
czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 okonie morskie (klik!)
- 70 g imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 60 ml sosu rybnego lub sojowego
- 60 g cukru
- 50 ml soku z cytryny
- olej
Sposób przygotowania:
1. Ryby w temperaturze pokojowej lekko nacinamy z obu stron i nacieramy solą. Skrapiamy tłuszczem i pieczemy 12 minut w 180 stopniach.
2. W tym czasie przygotowujemy sos. W rondelku łączymy posiekany imbir, czosnek, chili,
sos rybny z cukrem i sokiem z cytryny. Dolewamy 100 ml wody i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
3. Próbujemy i ponownie doprawiamy. Staramy się zbalansować smak kwaśny, słony i słodki.
4. Sos lekko studzimy i polewamy nim upieczoną rybę lub podajmy jako dip.
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="38"]