Kategorie

Pieczony halibut z małżami i salsą verde

Pieczony halibut z małżami i salsą verde

Przepis na podwójne danie? Tego jeszcze nie graliśmy! Sprawdźcie, co możecie wyczarować z połączenia halibuta i włoskich małży. Tak efektowny obiad nasyci nawet największego łasucha.


Pieczony halibut z małżami i salsą verde

liczba porcji: 2
czas przygotowania: 40 minut


Składniki:

  • 1 halibut (klik!)
  • pomidory cherry na gałązce (opcjonalnie)
  • 1 kg małży (klik!)
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 ml białego, wytrawnego wina

Salsa:

  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka jalapeño
  • duża garść natki pietruszki
  • duża garść kolendry
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować małże w garnku, należy podgrzać trochę tłuszczu i podsmażyć posiekany czosnek. Następnie dodać oczyszczone małże i dolać wino. Przykryć garnek i gotować 6 minut.

2. Halibuta naciąć i posolić. Skropić tłuszczem, włożyć do blaszki, dodać pomidory i piec w 220 stopniach przez 20 minut.

3. W tym czasie zblendować ze sobą kapary, jalapeno, natkę pietruszki, kolendrę. Podczas miksowania dolać trochę oliwy. Salsę doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Na upieczonego halibuta wyłożyć część muszli i polać go 4 łyżkami sosu z gotowania małży. Następnie dodać trochę salsy.

5. Pozostałe małże przełożyć do głębokiego talerza razem z sosem i podać jako osobne danie.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="235", "51"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl