Kategorie

Pięć powodów, dla których pokochasz małże

5 powodów, dla których pokochasz małże!

Małże, czyli mięczaki o ciele okrytym muszlą, to owoce morza, które w ostatnich latach zyskały całkiem sporą popularność wśród polskich konsumentów. Małże to mięczaki o ciele okrytym muszlą, a ciekawostką jest, że na całym świecie można wyróżnić aż 8 tysięcy gatunków! Najpopularniejsze to oczywiście mule, ostrygi oraz przegrzebki. Zamieszkują rowy oceaniczne i rzeki, ponieważ ich głównym pożywieniem są glony. Oprócz tego, że wyśmienicie smakują, są znane ze swoich wartości odżywczych. Poniżej przedstawiamy pięć powodów, dla których warto pokochać małże. 


Pięć powodów, dla których pokochasz małże 

1. Można je spożywać na diecie! 

Ze względu na swoją niską kaloryczność (zaledwie 125 kcal w 100 g) małże są szczególnie polecane osobom otyłym i odchudzającym się. Na uwagę zasługuje również wysoka zawartość łatwostrawnego i pełnowartościowego białka (aż 17 g na 100 g produktu), które zapewnia uczucie sytości, wspomaga funkcjonowanie komórek i chroni mięśnie przed katabolizmem (rozpadem). 

2. Są naturalnym paliwem dla mózgu 

Ciężko uwierzyć, ale te niewielkich rozmiarów mięczaki zawierają całą masę substancji odżywczych. Są przede wszystkim doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które odgrywają rolę w prawidłowej pracy mózgu. Kwasy DHA (z rodziny omega-3) są niezbędne w procesie dojrzewania neuronów u dzieci, a ich regularne spożycie wśród dorosłych spowalnia procesy demencji i zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera w przyszłości. 

3. Dbają o układ sercowo-naczyniowy

Według wielu źródeł naukowych małże działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy. To dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Wzmacniają ściany tętnic, regulują przepływ krwi, zmniejszają stężenie groźnych dla zdrowia trójglicerydów, obniżają tętno i zmniejszają ryzyko odkładania się „złego” cholesterolu LDL w ścianach naczyń. 

4. Zapobiegają anemii... 

...ponieważ są znakomitym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Żelazo jest niezbędne do produkcji hemoglobiny, czyli białka umożliwiającego czerwonym krwinkom transport tlenu po całym organizmie. Małże zawierają około 9 g żelaza w 100 g produktu, przy czym już dwie porcje wystarczą, aby pokryć całe dzienne zapotrzebowanie na ten mikroskładnik. 

5. Zapobiegają depresji. 

Porcja małż spełnia ponad 300 proc. dziennej dawki witaminy B12 – to więcej niż mięso! Witamina B12 jest niezwykle ważna dla organizmu każdego człowieka, ponieważ odgrywa kluczową rolę w pracy układu nerwowego. Co więcej, B12 bierze udział w procesie przetwarzania najważniejszych makroskładników, takich jak: białko, węglowodany oraz tłuszcze, przez co ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i poziom energii, którym dysponujemy w ciągu dnia. Szczególnie istotny jest fakt, że witamina B12 bierze udział w produkcji serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Serotonina zapobiega depresji, wahaniom nastroju i ogólnemu rozdrażnieniu. Ciekawostką jest, że aż 40 proc. Europejczyków cierpi z powodu niedoboru tej witaminy. 

Podsumowanie 

Małże to niezwykle wartościowe źródło wielu cennych składników odżywczych. Obfitują w łatwostrawne białko, zawierają niewiele tłuszczu i kilokalorii, są świetnym źródłem kwasów omega-3, zawierają dużo żelaza oraz witaminy B12, a także całej gamy witamin i składników mineralnych. Ich regularne spożycie chroni przed depresją, chorobami układu sercowo-naczyniowego, anemią. Wspomagają pracę mózgu oraz są szczególnie polecane osobą odchudzających się. Należy pamiętać, żeby kupować małże od sprawdzonych dostawców. Najlepiej smakują w połączeniu z białym winem, masłem i bagietką. 


Proponowane produkty:

[product id="51", "120"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl