Kategorie

Patera grillowanych ryb i owoców morza

Patera grillowanych ryb i owoców morza

Grillowy box Portside to przebój sezonu grillowego i idealna propozycja na duży, treściwy obiad. Każdy z zawartych w boksie produktów możecie przygotować oddzielnie, ale jeśli lubicie działać zdecydowanie i od razu, zapewne spodoba się Wam nasz pomysł na jednoczesne podanie całej zawartości naszej grillowej skarbnicy. Sprawdźcie, jak zabrać się za paterę przepysznych grillowanych ryb i owoców morza.


Patera grillowanych ryb i owoców morza

liczba porcji: 2

czas przygotowania: 40 minut


Składniki:

  • 1 zestaw grillowy Portside (skład: szaszłyk z krewetek, szaszłyk z łososia Label Rouge, świeży stek z miecznika, świeża dorada royal - 2 sztuki) - klik!
  • 60 ml oliwy extra vergine
  • ½ posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 20 ml czerwonego octu winnego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. W rondelku podgrzewamy oliwę, po czym dodajemy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy paprykę. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.

2. Następnie dodajemy ocet, natkę. Sos doprawiamy do smaku solą. 

3. Doradę i miecznika solimy.

4. Rozgrzewamy grill. Następnie zaczynamy grillować od położenia na ruszcie dorady i miecznika. Ryby grillujemy 4 minuty. Przekładamy na drugą stronę i dokładamy szaszłyk z łososia.

5. Po 2 minutach dodajemy szaszłyk z krewetek i przewracamy łososia na drugą stronę. Krewetki odwracamy po minucie.

6. Zdejmujemy wszystko z rusztu i układamy na paterze. Polewamy delikatnie sosem. Podajemy z cytryną.

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl