Kategorie

Panierowany wędzony węgorz z sosem chrzanowo-cytrynowym i koperkiem

Panierowany wędzony węgorz z sosem chrzanowo-cytrynowym i koperkiem

Czy na sam widok tego dania nie cieknie ślinka? Przed wami arcysmaczny pomysł na wędzonego węgorza, który w tym daniu został otoczony chrupiącym ciastem, zaś z sosem chrzanowo-cytrynowym tworzy połączenie na medal. 


Panierowany wędzony węgorz z sosem chrzanowo-cytrynowym i koperkiem

liczba porcji: 2
czas przygotowania: ok. 90 minut


Składniki:

  • 1 wędzony węgorz (klik!)
  • 200 g mąki
  • 190 g mleka
  • 1 jajko
  • ½ kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • 100 g kremowego białego serka
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • sok z cytryny
  • koperek
  • 700 ml oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mleko, drożdże, jajko, cukier i mąkę łączymy w misce. Solimy do smaku i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

2. W tym czasie przygotowujemy dip. Serek mieszamy z chrzanem i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

3. Węgorza obieramy ze skóry i dzielimy na małe kawałki. Gdy ciasto urośnie, dodajemy do niego węgorza. Łyżką nakładamy kawałki ryby wraz z ciastem na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż ciasto urośnie, zrobi się rumiane i chrupiące.

Rybę podajemy z kremowym sosem i posiekanym koperkiem. Smacznego!

Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="57"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl