
Czy na sam widok tego dania nie cieknie ślinka? Przed wami arcysmaczny pomysł na wędzonego węgorza, który w tym daniu został otoczony chrupiącym ciastem, zaś z sosem chrzanowo-cytrynowym tworzy połączenie na medal.
Panierowany wędzony węgorz z sosem chrzanowo-cytrynowym i koperkiem
liczba porcji: 2
czas przygotowania: ok. 90 minut
Składniki:
- 1 wędzony węgorz (klik!)
- 200 g mąki
- 190 g mleka
- 1 jajko
- ½ kostki świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- sól
- 100 g kremowego białego serka
- 1 łyżka tartego chrzanu
- sok z cytryny
- koperek
- 700 ml oleju do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mleko, drożdże, jajko, cukier i mąkę łączymy w misce. Solimy do smaku i mieszamy, aż składniki się połączą. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
2. W tym czasie przygotowujemy dip. Serek mieszamy z chrzanem i doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Węgorza obieramy ze skóry i dzielimy na małe kawałki. Gdy ciasto urośnie, dodajemy do niego węgorza. Łyżką nakładamy kawałki ryby wraz z ciastem na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, aż ciasto urośnie, zrobi się rumiane i chrupiące.
Rybę podajemy z kremowym sosem i posiekanym koperkiem. Smacznego!
Autor przepisu i zdjęcia: Piotr Bruś-Klepacki (@piotrbrusklepacki)
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="57"]