
Paella, czyli klasyczna pozycja hiszpańskiej kuchni, może być przyrządzona na przeróżne sposoby w zależności od odmiany. My przedstawiamy przepis na paellę z mulami, kalmarami oraz krewetkami królewskimi. Prawdziwe bogactwo smaku!
Paella z owocami morza
Składniki (porcja na 2 osoby):
- 100 g muli
- 50 g kalmarów
- 4 krewetki królewskie
- 1/3 cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryki czerwonej
- 0,5 g szafranu
- 0,5 l wywaru rybnego
- 1 pęczek natki pietruszki
- odrobina chilli
- 100 ml białego wina
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
1. Na dużej patelni podsmażamy kalmary, cebulę, czosnek, chilli i paprykę, wszystko solimy.
2. Następnie dodajemy ryż, wszystko podsmażamy przez kolejne 2, 3 minuty. Podlewamy winem i czekamy, aż wyparuje.
3. W międzyczasie podgrzewamy bulion rybny i dodajemy do niego szafran, żeby się rozpuścił, całość wlewamy do naszego ryżu.
4. Na wierzchu układamy mule i krewetki, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, następnie wyłączamy gaz i czekamy kolejne 10 minut.
5. Otwieramy, posypujemy natką - i gotowe! Smacznego!
P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!
Proponowane produkty:
[product id="58", "182", "42"]