Kategorie

Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

Paella, czyli klasyczna pozycja hiszpańskiej kuchni, może być przyrządzona na przeróżne sposoby w zależności od odmiany. My przedstawiamy przepis na paellę z mulami, kalmarami oraz krewetkami królewskimi. Prawdziwe bogactwo smaku!


Paella z owocami morza 

Składniki (porcja na 2 osoby):

  • 100 g muli
  • 50 g kalmarów
  • 4 krewetki królewskie
  • 1/3 cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 0,5 g szafranu
  • 0,5 l wywaru rybnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • odrobina chilli
  • 100 ml białego wina
  • 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

1. Na dużej patelni podsmażamy kalmary, cebulę, czosnek, chilli i paprykę, wszystko solimy.

2. Następnie dodajemy ryż, wszystko podsmażamy przez kolejne 2, 3 minuty. Podlewamy winem i czekamy, aż wyparuje.

3. W międzyczasie podgrzewamy bulion rybny i dodajemy do niego szafran, żeby się rozpuścił, całość wlewamy do naszego ryżu.

4. Na wierzchu układamy mule i krewetki, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, następnie wyłączamy gaz i czekamy kolejne 10 minut.

5. Otwieramy, posypujemy natką - i gotowe! Smacznego!


P.S. Nie zapomnij pochwalić się, jak Ci poszło przygotowywanie tego przepisu! Wstaw zdjęcie na Instagram wraz z hasztagiem #gotujzPortside i oznacz nasz profil @portside_prostozportu, żebyśmy mogli udostępnić fotkę u siebie!


Proponowane produkty:

[product id="58", "182", "42"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl